Pentru al 5-lea an consecutiv, Școala siguranței Tedi și-a deschis porțile pentru o nouă generație de elevi de clasa I. În anul școlar 2019-2020, 39.727 de copii din toată țara vor învăța cum să conștientizeze pericolele care îi înconjoară, cum să le evite și cum să le gestioneze în cazul apariției lor. Această nouă generație se va adăuga celor 140.000 de elevi absolvenți ai primilor 4 ani de școală Tedi.
Programul educativ inițiat și implementat de către compania Maspex Romania prin brandul Tedi, se desfășoară în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării și cu Poliția Română.
Odată cu finalizarea procesului de înscriere la Șoala siguranței Tedi, în luna octombrie 2019, structurile locale de analiză și prevenire a criminalității și poliție rutieră desfășoară în școlile din țară sesiuni de informare pentru evitarea pericolelor inerente din viața de zi cu zi. Una dintre ele a avut loc la Liceul Tehnologic ”Tiu Dumitrescu” din Mihăilești, județul Giurgiu, unde elevii celor două clase I ale instituției au participat la ora susținută de către reprezentații Poliției. Cei 48 de elevi și-au însușit multe informații utile privind siguranța acasă, pe stradă și la școală. La lecție a participat și mascota Tedi, prietenul celor mici.
Elevii au interacționat cu specialiștii Poliției Române din structurile de prevenire, rutieră şi cu reprezentanți ai ISU. Aceștia au fost prezenți și cu tehnica din dotare, polițiștii realizând o serie de demonstrații pe înțelesul celor mici.
”Dacă eu vin la voi acasă și vă spun să deschideți ușa, că m-a trimis mama voastră să aduc ceva, îmi deschideți?” întreabă Comisarul Șef Angela Chirvăsuță. – ”Nuuuu!” au răspuns întru-un glas cei 48 de copii. ”Ce mai trebuie să facem acasă pentru a ne simți în siguranță?” a mai întrebat Comisar Șef. De undeva din rândul de la geam, un băiețel răspunde: ”Curățenie!”.
Acesta este doar un scurt moment din lecția desfășurată cu elevii claselor I de la Liceul Tehnologic ”Tiu Dumitrescu” din Mihăilești, Giurgiu. Întrebări practice le-au fost adresate celor mici pentru verificarea și consolidarea cunoștințelor. Răspunsurile, unele nu lipsite de amuzament, au demonstrat că elevii cunosc o parte din regulile privind siguranța lor.
Pentru că mai au multe informații de însușit, copiii au adresat și întrebări specialiștilor prezenți la eveniment. O fetiță a vrut să știe dacă, în caz de incendiu, se poate întoarce în încăpere pentru a-și recupera un lucru. Pentru a-i lămuri, pompierii prezenți le-au explicat în detaliu regulile.
„În fiecare an întâlnim copii isteți, curioși și atenți la tot ce este nou. Este o încântare să-i asculți și să le vezi ochii care exprimă concentrare și implicare. Ne bucurăm mult de faptul că celor mici le place la Şcoala siguranţei Tedi, locul în care joaca și educația își dau mâna ca doi buni prieteni. Maspex România are certitudinea că, prin acest program, facem pași mari în direcția creșterii siguranței copiilor.”- Ioana Vișean, Director de comunicare Maspex România.
Programul se derulează pe tot parcursul anului școlar 2019-2020.
Scopul campaniei este informarea copiilor privind potenţialele pericole şi furnizarea de soluţii, prin metode educative specifice vârstei lor, pentru gestionarea acestora.
Activitățile concepute pentru predarea informațiilor despre siguranță respectă nevoia copilului de a învăța prin joc. La vârsta de 6-7 ani, copilul se dezvoltă din punct de vedere cognitiv, fizic, social și emoțional prin joacă. Proiectul Tedi nu are drept scop învățarea pe de rost a unor informații, ci asimilarea unor cunoștințe și dezvoltarea unui set de abilități la care copilul să apeleze în diverse situații.
Parteneriatul cu Ministerul Educației și Cercetării şi Poliţia Română a asigurat adaptarea tuturor materialelor elaborate de Tedi la vârsta copiilor și respectarea dreptului acestora la o educație de calitate.
„Prin activitățile desfășurate cu cei mici ne asigurăm că vom avea o generație de copii informați, descurcăreți în orice situație și capabili să discearnă binele de rău și siguranța de pericol. Pentru părinți, cea mai mare bucurie este să descopere că elevii de clasa I știu să se comporte corect, să fie în siguranță și să evite riscurile atunci când adulții nu sunt în preajma lor pentru a-i proteja.” – comisar șef de poliție Sorin STĂNICĂ, Director al Institutului de Cercetare și Prevenire a Criminalității, Inspectoratul General al Poliției Române.
Tedi asigură gratuit suportul didactic care constă în materiale educative complexe şi atractive pentru elevi, astfel încât, la finalul anului școlar, copiii să fie capabili să identifice situaţiile de risc la care pot fi expuși şi să adopte măsuri de prevenire adecvate. Materialele și activitățile pregătite sunt adaptate la noile pericole pe care le-a adus secolul 21, astfel încât elevii vor învăța reguli de siguranță rutieră, siguranță la locul de joacă dar și cum să navigheze în siguranță pe internet pentru a evita situațiile periculoase.