Virologii sunt sceptici în ceea ce priveşte eficacitatea măştilor medicale împotriva virusurilor transmise în aer, dar există, într-adevăr, unele dovezi care sugerează că această măsură poate ajuta la prevenirea bolilor cauzate de contactul mâinilor murdare cu faţa, potrivit BBC, citat de Mediafax.ro.
Dr. David Carrington, de la Universitatea din Saint George, a declarat pentru BBC că „măştile chirurgicale nu asigură protecţie împotriva virusurilor sau bacteriilor din aer”, deci nu sunt o soluţie atât de eficientă precum par să creadă oamenii. A adăugat că aceste măşti sunt, deseori, prea lejere, nu au filtru de aer şi lasă expusă zona ochilor.
Totuşi, acestea pot diminua riscul contaminării şi protejează de virusurile şi bacteriile transmise de cei care tuşesc ori strănută, sau chiar de la propriile mâini murdare. Un studiu realizat în New South Wales, în 2016, arată că oamenii îşi ating faţa de aproximativ 23 de ori pe oră, aşa că igiena personală este un alt aspect care merită luat în considerare în cazul epidemiilor.
Jonathan Ball, profesor de virologie moleculară la Universitatea din Nottingham, a declarat că, „într-un studiu bine controlat, masca a fost la fel de bună pentru prevenirea infecţiei gripale ca un aparat respirator special.” Respiratoarele, dispozitive medicale cu filtru de aer, sunt concepute tocmai pentru a proteja împotriva particulelor aeriene cu potenţial periculos.
„Cu toate acestea, dacă analizăm rezultatele unor studii ce măsoară eficacitatea lor pe stradă, datele sunt mai puţin convingătoare. Este destul de o dificil să porţi masca perioade îndelungate de timp”, a adăugat Ball.
Dr. Connor Bamford, de la Institutul Wellcome-Wolfson pentru Medicină Experimentală al Universităţii din Belfast a confirmat că „punerea în aplicare a unor măsuri simple de igienă” este mult mai eficientă. „Acoperirea gurii în timpul strănutului, şi spălarea sistematică a mâinilor ar putea contribui la limitarea riscului de a fi victima oricărui virus respirator”, a spus el.
Dr. Jake Dunning, de la Departamentul englez de Sănătate Publică, a declarat că, „deşi există ideea că purtarea măştilor medicale este benefică, există, de fapt, foarte puţine dovezi în acest sens.“ A adăugat că, în cazul în care se recurge la purtarea măştilor chirurgicale, acestea trebuie schimbate frecvent, cu toate că recomandă, la rândul lui, igiena drept cea mai bună măsură preventivă.
Serviciul Naţional de Sănătate recomandă, de asemenea, spălarea regulată a mâinilor cu apă şi săpun, evitarea atingerilor în zona feţei şi menţinerea unui stil de viaţă sănătos.