Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie, le-a adresat joi o scrisoare deschisă primarilor, în care subliniază că investiţiile în şcoli, reparaţiile capitale, consolidările, subvenţii pentru internate şi cantine, evaluarea periodică naţională a elevilor, dar şi bursele elevilor trebuie finanţate de către autorităţile publice locale, conform prevederilor Legii Educaţiei Naţionale.
Potrivit ei, o şcoală bună are nevoie de susţinerea unei comunităţi “căreia îi pasă”, iar investiţia în grădiniţe, şcoli şi licee înseamnă investiţia în copii, în “viitorul” comunităţii locale.
“Rolul comunităţii locale este foarte important şi consider că România s-a dezvoltat în ultimii ani, astfel încât asigurarea finanţării complementare pentru educaţie să fie o realitate concretă în fiecare unitate administrativ-teritorială. Legea a prevăzut încă din 2011 că finanţarea educaţiei trebuie să fie un efort comun al autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale. Întreaga arhitectură a educaţiei s-a schimbat odată cu adoptarea de către România a principiului descentralizării, în urma căruia autorităţile locale au preluat o bună parte din responsabilităţi, printre care şi aceea de a asigura finanţarea complementară pentru educaţie”, a afirmat ministrul Educaţiei, potrivit Agerpres.ro.
Monica Anisie a spus că Executivul “şi-a făcut deja datoria” de a majora bugetul pentru educaţie şi de a finanţa salariile, sporurile, indemnizaţiile, pregătirea profesională, evaluarea periodică şi cheltuielile cu bunuri şi servicii educaţionale.
Totodată, Anisie le propune primarilor “un restart” în finanţarea educaţiei şi le cere să asigure finanţarea corespunzătoare a educaţiei în bugetele pentru acest an.
“Haideţi să dotăm şcolile cu materialele necesare pentru desfăşurarea actului didactic în bune condiţii! Haideţi să amenajăm toalete în interiorul şcolii! Haideţi să investim în elevi şi profesori, investind în educaţie”, a mai spus ministrul.
Ea s-a arătat “indignată” de atitudinea unor primari care nu au accesat fonduri pentru construcţia de toalete în grădiniţe şi şcoli, observaţie făcută în urma unor vizite efectuate marţi la mai multe unităţi din comunele Axintele şi Sălcioara, judeţul Ialomiţa.
“Au fost alocate fonduri printr-o hotărâre de guvern, aveau posibilitatea să construiască aceste toalete, aveau posibilitatea de a îmbunătăţi viaţa copiilor la şcoală şi mulţi dintre ei nu au făcut-o – asta este, de fapt, problema. (…) Nu ar trebui să ne mirăm, autoritatea publică locală trebuie să investească în educaţie. Avem exemple de bună practică”, a arătat Monica Anisie după vizita în comuna Axintele.