De vineri, 6 decembrie, până duminică, 8 decembrie, de la orele 10.00 până la 18.00, vizitatorii sunt aşteptaţi la marele Târg de Sfântul Nicolae, de la Muzeul Ţăranului Român.
Peste 100 de meşteri mari, cei mai pricepuţi olari, lingurari, cojocari, cofetari, ţesătoare, cusătorese, împletitoare, pielari, rudari, iconari, cioplitori … vin din toate zonele ţării, cu lucruri frumoase, numai bune de târguit, pe care le-au meşterit peste an, face cunoscut Muzeul Naţional al Ţăranului Român (http://www.muzeultaranuluiroman.ro).
De asemenea, pot fi admirate şi cumpărate: jucării, nuieluşe, măşti, ii, podoabe, opinci, cergi, scoarţe, străchini, oale de sarmale, icoane, pristolnice, blide, marame, ibrice, chimire, curele, genţi, alambicuri, blidare, copăiţe, sărăriţe, piperniţe, găvane, lingurare, linguri, fluiere, ocarine, împletituri din pănuşi, oale, scăunaşe, ştergare, lăzi de zestre, catrinţe, cămăşi, fote, clopoţei, zurgălăi, dar şi turtă dulce, cozonaci, mere, miere, plăcinte, ciocolată de casă, halviţă, plante medicinale, ţuică, fructe şi legume.
Preţul biletului de intrare la târg este pentru adulţi – 8 lei; pensionari – 4 lei; elevi şi studenţi, posesori ai cardului Euro 26, în vârstă de până la 30 de ani, persoanele adulte cu handicap mediu sau uşor – 2 lei.
* Sâmbătă, 7 decembrie, de la ora 11.00, Muzeul de Artă Ligia şi Pompiliu Macovei găzduieşte conferinţa cu tema “Cornel Medrea. Maestru al artei româneşti”, care va fi susţinută de Felicia Raetzky, muzeograf în cadrul Muzeului Municipiului Bucureşti.
“Conferinţa îşi propune să readucă în discuţie moştenirea culturală lăsată de maestrul Cornel Medrea. Cine a fost acest sculptor? Cât de mare este impactul formării sale la Budapesta? Care sunt cele mai importante influenţe în viaţa artistului şi cum îşi pun acestea amprenta în creaţia sa? De ce Cornel Medrea este un pilon important în dezvoltarea artei româneşti? Cât de importantă este contribuţia sa în formarea noilor generaţii de sculptori care îi succed? Câteva dintre întrebările directoare de la care vor pleca discuţiile noastre”, face cunoscut Muzeul Municipiului Bucureşti (http://muzeulbucurestiului.ro).
Pentru participarea la eveniment se plăteşte doar taxa de acces de 5 lei sau 2 lei pentru persoanele care beneficiază de reducere, taxă care presupune şi posibilitatea de a vizita Muzeul de Artă Ligia şi Pompiliu Macovei, informează Muzeul Municipiului Bucureşti.
Sculptorul Cornel Medrea (1888-1964), remarcat prin talentul său, frecventează cursurile Şcolii de Arte şi Meserii de la Zlatna, apoi la Universitatea Regală Maghiară de Arte Decorative din Budapesta. Va lucra în atelierul sculptorului György Zala pentru Monumentul Mileniului din Budapesta, loc care îi va cultiva simţul monumentalului.
Premiat cu Diploma de Onoare la Expoziţia Internaţională de la Barcelona (1929), Grand Prix la Expoziţia Internaţională de la Paris (1937), pentru basso-relieful “Dragoş şi Zimbrul”, Premiul Internaţional la Expoziţia internaţională de la New York (1939), pentru alto-relieful “Cultura”, în 1957 primeşte titlul de Maestru Emerit al Poporului.