Curtea Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud s-a umplut, vineri după-masă, de sute de preşcolari şi părinţi, veniţi să participe la o activitate iniţiată de o grădiniţă din municipiul Bistriţa, “Bazarul toamnei”, al cărei scop principal este să îi înveţe pe adulţi să petreacă timp de calitate cu cei mici şi să se bucure împreună de realizările comune, potrivit Agerpres.ro.
Proiectul educaţional “Joacă-te cu mine” a fost lansat pe plan local, în urmă cu trei ani, de Grădiniţa cu program prelungit “Rază de soare” din Bistriţa, din dorinţa cadrelor didactice de aici de a extinde sfera activităţilor în care să îi implice pe părinţi, iar principala activitate din cadrul proiectului a devenit expoziţia cu vânzare “Bazarul toamnei”, organizată înainte de vacanţa pentru grădiniţe şi învăţământul primar din timpul semestrului I.
Până la acest proiect, educatoarele au încercat să îi atragă pe părinţi fie cooptându-i în activităţi la grădiniţă, fie organizând serbări în care adulţii au fost cei care au primit roluri, au avut de învăţat poezii şi cântece.
“Bazarul toamnei” s-a născut din ideea de a extinde acest tip de activităţi şi în familie, pentru că, spun cadrele didactice, se observă tot mai mult la noile generaţii că nu ştiu să se joace împreună cu alţi copii, pentru că nu au deprins acest obicei de acasă.
“Copiii, începând chiar de la grădiniţă, nu se mai ştiu juca unii cu ceilalţi, pentru că nu au acest exerciţiu. Acest exerciţiu vine din familie. Familia înseamnă bucuria de a fi împreună, bucuria de a fi la masă împreună, bucuria de a citi o poveste seara, înainte de culcare, ori de a inventa o poveste pentru copilul tău. Nu este nevoie de foarte mult timp, este vorba de calitatea timpului petrecut împreună cu copilul”, a declarat, pentru AGERPRES, directorul Grădiniţei “Rază de soare”, Viorica Farcaş.
Cu ajutorul consilierului educativ al grădiniţei, Antoneta Oruna, în urmă cu trei ani a fost creionat acest proiect local, devenit între timp unul judeţean, iar părinţii au fost rugaţi, la începutul anului şcolar, să pregătească împreună cu copiii lor diverse obiecte sau produse care să fie vândute în cadrul “Bazarului toamnei”.
Antoneta Oruna spune că părinţii au răspuns neaşteptat de bine, s-au implicat, au trimis şi fotografii făcute în timpul activităţilor avute acasă cu copiii, iar proiectul a căpătat amploare, fiind cooptate şi alte unităţi de învăţământ. Din acest motiv, a fost nevoie să se găsească un spaţiu de desfăşurare mai larg, iar acesta a fost pus la dispoziţie de Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud, devenit partener al proiectului.
La ediţia din acest an, la “Bazarul toamnei” au venit să participe, pe lângă grădiniţa organizatoare, alte 10 grădiniţe din judeţ (multe fiind din mediul rural), patru şcoli gimnaziale şi Centrul şcolar pentru educaţie incluzivă nr.2, fiecare cu standul propriu înţesat de produse şi obiecte create împreună de părinţi şi copii.
Au fost expuse spre vânzare aranjamente florale cu temă de toamnă, picturi, coroniţe decorative, împletituri, păpuşi realizate din materiale textile, dulceţuri, siropuri, murături şi zacuscă, dar şi produse de patiserie diverse, care, de altfel, au fost şi cele mai căutate.
Educatoarele s-au oferit să se ocupe de partea de vânzare, astfel că părinţii, după ce au reuşit să finalizeze cumpărăturile şi negocierile purtate cu cei mici asupra numărului de dulciuri pe care le-ar putea mânca, au avut timp să se joace cu copiii lor prin curtea generoasă a muzeului, profitând şi de vremea neaşteptat de călduroasă.
Succesul acestui proiect a fost recunoscut şi de Inspectoratul Şcolar, care l-a inclus în calendarul evenimentelor judeţene, iar anul viitor acesta ar putea căpăta caracter regional.