România se pregătește să treacă la ora de iarnă. Astfel, ora 4:00 va deveni ora 3:00. Acest lucru se va întâmpla în noaptea de 26 spre 27 octombrie, adică weekendul acesta, sâmbătă spre duminică.
În fiecare an, la sfârșitul lunii octombrie se trece la ora de iarnă, moment în care noaptea devine mai lungă și ziua mai scurtă.
Duminică, 27 octombrie, va fi cea mai lungă zi din an: 25 de ore. România a aderat pentru prima dată la ora de vară în anul 1932. Mecanismul cunoscut prin care se schimbă ora, atât primăvara, cât și toamna, este folosit de peste 100 de ani vechime de mai multe țări din întreaga lume, mai exact 70 de țări.
Nu toate țările au aceeași perioade stabilite pentru schimbarea orelor. Neo-zeelandezul Hudson este cel care a gândit pentru prima dată posibilă introducerea acestui tip de orar. Înainte de schimbarea orei, în luna septembrie se întâmplă și echinocțiul de toamnă 2019. Atunci când Soarele traversează ecuatorul ceresc și trece prin emisfera sudică are loc echinocțiu de toamnă. Pe data de 23 septembrie, echinocțiul reprezintă în mod oficial sfârșitul verii.
După data de 23 septembrie, zilele devin mai scurte și nopțile mai lungi, iar asta se păstrează până la solstițiul de vară, în jurul datei de 21 iunie 2020.
Specialiștii susțin că avem nevoie de aproximativ o săptămână pentru a ne adapta la ora de iarnă. Odata cu trecerea la ora de iarnă, cu toții trebuie să ne schimbăm ora de somn și să adormim cu o oră mai devreme. Schimbarea orei poate perturba ceasul biologic. Pot interveni dereglări hormonale, mai ales ale melatoninei, cunoscută și drept „hormonul somnului”. Trecerea la ora de iarnă poate provoca stări de oboseală și poate declanșa scăderea vigilenței, creșterea nivelului de stres, tulburări de somn, perturbarea rutinei zilnice, instalarea asteniei de toamnă.
Simptomele pot fi diferite de la o persoană la alta, iar printre cele mai frecvente sunt: dificultatea de a ne trezi dimineața, stări de rău, astenie și nervozitate generală. Până când se mai face trecerea la ora de iarnă și de vară Parlamentul European a votat în matie 2019 pentru a se renunța la ora de vară, la nivelul Uniunii Europene. Măsura va intra în vigoare în anul 2021.
Concret, țările care vor să mențină ora de vară vor face o ultimă schimbare în ultima duminică din martie 2021. Țările care vor să rămână la ora de iarnă vor face trecerea la ora de iarnă în ultima duminică din octombrie 2021. România încă nu a luat o decizie, dacă va păstra ora de vară sau ora de iarnă. Țările din Uniunea Europeană trebuie să hotărască și să anunțe Comisia Europeană, până în aprilie 2020, dacă aleg să facă pentru ultima oară trecerea la ora de iarnă sau la cea de vară.