Aproape 500 de liceeni din ţară vor fi cazaţi gratis, timp de două săptămâni, pe timpul verii, în căminele Universităţii ”Lucian Blaga” din Sibiu (ULBS), cu scopul de a se familiariza cu mediul academic universitar, în cadrul unui program care va începe în 26 august şi se va termina peste trei ani, potrivit unui comunicat de presă al instituţiei de învăţământ superior remis, miercuri, AGERPRES.
“Aproape 500 de elevi din ţară – din care 390 aflaţi în situaţie de risc – vor avea oportunitatea de a se familiariza cu mediul academic universitar şi să beneficieze de consiliere în dezvoltarea timpurie a competenţelor şi abilităţilor necesare pentru o bună integrare în mediul academic şi reducerea riscului de abandon şcolar, în cadrul unui proiect derulat de Universitatea ‘Lucian Blaga’ din Sibiu. Bridge Summer School – ULBS este un proiect care se derulează în perioada mai 2019 – mai 2022 şi este finanţat printr-un grant de la Ministerul Educaţiei Naţionale – Unitatea de Management al Proiectelor cu Finanţare Externă, în cadrul Schemei de Granturi pentru universităţi-programe de vară, Proiectul privind Învăţământul Secundar – ROSE”, se arată în comunicatul de presă al ULBS.
Conform sursei citate, ULBS va organiza 12 şcoli de vară pe parcursul a trei ani de zile, fiecare de câte două săptămâni. La fiecare şcoală de vară vor participa 40 de elevi care vor avea asigurată cazarea şi masa gratis.
“Pentru anul 2019 vor fi organizate două Şcoli de vară în paralel, în intervalul 26 august – 8 septembrie, urmând ca în 2020 să fie organizate 4, iar în 2021 alte 6 Şcoli de vară. Pe parcursul celor două săptămâni, elevii vor fi cazaţi în căminele universităţii, vor servi masa la cantină şi vor participa la ateliere şi activităţi variate, ce se vor desfăşura în locaţii dintre cele mai diverse şi interesante, de la laboratoare specifice fiecărui atelier propus, până la acţiuni în aer liber”, au anunţat organizatorii.
Cei de la universitatea sibiană şi-au propus să-i ajute pe cei aproape 500 de liceeni să îşi aleagă mai bine o profesie, deci şi facultatea pe care o vor urma.
“Activităţile şi atelierele, special gândite pentru elevi, îşi propun să îi ajute pe aceştia să cunoască diversele profesii, să se dezvolte personal prin lucru în echipă şi comunicare şi să descopere felul în care îşi pot alege şi construi cariera potrivită. Programul Şcolii de vară este unul amplu, cu numeroase propuneri din partea fiecărei facultăţi şi nu vor lipsi activităţile sportive, serile distractive, vizitele de studiu şi interacţiunea strânsă cu studenţii voluntari”, se mai arată în comunicatul ULBS.