Spirits România, asociația reprezentativă a industriei de băuturi spirtoase din România, împreună cu Ministerul Educației Naționale, Federația Română de Fotbal şi Mega Image, lansează astăzi ghidul educațional “Rămâi în joc! Adolescenţă fără alcool!”, un instrument de lucru adresat cadrelor didactice și nu numai, cu ajutorul căruia aceștia să poată discuta cu elevii, la clasă, despre consecințele negative ale consumului de alcool. Plecând de la considerentul că, alături de familie, școlii îi revine o responsabilitate majoră în educarea, formarea și dezvoltarea armonioasă a personalității adolescenților, materialul educațional își propune să devină o resursă extrem de utilă ce poate fi descărcată online accesând http://www.consuma-responsabil.ro/suntem-multi/ramai-in-joc-adolescenta-fara-alcoolghid-educational/
“Ghidul lansat astăzi face parte din campania “Suntem Mulți” – inițiativă de responsabilitate socială pe termen lung a Spirits România – și oferă metode și tehnici educaționale de prevenție și contracarare a consumului de alcool în rândul minorilor. Este important ca profesorii să discute la clasă despre consumul de alcool cu elevii și să le propună alternative de petrecere a timpului liber. Mulțumesc partenerilor noștri și apreciem faptul că putem face echipă împreună,” a declarat Tudor Furir, Președintele Spirits România.
Ministerul Educaţiei Naţionale a sprijinit acest demers, o echipă de specialiști contribuind activ la elaborarea ghidului. Un accent important a fost pus pe factorii de protecție, mai precis identificarea acelor circumstanțe ce pot reduce gradul de vulnerabilitate și efectele expunerii adolescentului la situații de risc.
“Este un ghid complet din punctul nostru de vedere. Informațiile pe care le oferă sunt suficiente și constituie un punct de plecare solid atât pentru profesori, cât și pentru elevi. Vom sprijini diseminarea acestuia și vă pot spune că elevii și părinții deopotrivă sunt cei care își doresc astfel de activități non-formale de prevenție. Sper ca o parte dintre elevii la care va ajunge informația din acest ghid să le mulțumească profesorilor mai târziu,” a spus Cătălina Chendea, Inspector, Ministerul Educaţiei Naţionale.
Ghidul, realizat împreună cu psihologul educațional Violeta Tapai, oferă metode și tehnici educaționale şi psihopedagogice de prevenție și contracarare a consumului de alcool în rândul minorilor și răspunde nevoii de coerență și unitate în activitățile educative de prevenție realizate în școală.
“Strategia educa¬țională pozitivă pe care o propune ghidul prin Programul Educația în 5 pași, nu se bazează pe interdicț¬ii, restricț¬ii, pe critică sau blamare. Fiecare pas va putea fi implementat la clasă, în cadrul orelor de dirigenție, printr-o serie de activități educative practice. Pentru a genera schimbarea atitudinii și percepț¬iei adolescen¬ților în ceea ce privește consumul de alcool, noi, profesorii, trebuie să dăm dovadă de tact pedagogic, iar abordarea să fie una plină de înț¬elegere, sus¬ținere și încredere, calibrată nevoilor reale ale adolescenților,” a menționat Violeta Tapai, psiholog educațional.
Federația Română de Fotbal susține și în acest an campania, plecând de la premisa că prin practicarea unui sport copiii își pot dezvolta armonios trupul şi mintea, căpătând încredere în ei și descoperind ce înseamnă cu adevărat spiritul de echipă şi competiția. Mirel Rădoi, Selecționerul Naționalei Under 21, în calitate de ambasador, transmite mesajul campaniei printr-un video ce spune povestea unui grup de adolescenţi care aleg să spună NU consumului de alcool și să descopere bucuria jocului.
“Avem obligația să îi educăm pe viitorii performeri în spiritul unor valori și virtuți pe care să le exerseze și în afara terenului de joc. Ne dorim să continuăm acest proiect pe termen lung și, cu siguranță, vom profita cu toții de pe urma acestui efort educațional,” a declarat Florin Șari, Manager Proiect UEFA EURO 2020, Federația Română de Fotbal.
Materialele informative ale campaniei “Rămâi în joc! Adolescenţă fără alcool!” pot fi regăsite și la rafturile lanţurilor comerciale partenere în intervalul aprilie – iunie 2019.
Pentru mai mai multe informaţii accesaţi www.consuma-responsabil.ro/suntem-multi sau https://www.facebook.com/ConsumaResponsabil.SuntemMulti/