Sursa: Dr. Anca Oltean
În percepția colectivă, purtarea aparatelor dentare este un moment potrivit pentru copii la vârsta adolescenței. Așa se face că cei mai mulți dintre părinți amână să efectueze un control ortodontic până când dentiția definitivă nu își face apariția. Din păcate, odată cu creșterea dinților definitivi costurile asociate unei intervenții ortodontice sunt mai mari – costuri de timp, emoționale, financiare.
Prin urmare, amânarea purtării unui aparat dentar până la vârsta la care s-au înlocuit toți dinții de lapte poate însemna mai târziu extragerea unor dinți definitivi pentru alinierea celorlalți pe un maxilar rămas mic, dar și un tratament mai îndelungat, mai costisitor și mai mult efort din partea copilului.
Este binecunoscut că Asociaţia Americană a Medicilor Ortodonţi (AAO) recomandă ca părinții să aducă copiii la prima vizită în cabinetul medicului ortodont la vârsta de cel târziu 7 ani. Această recomandare are în vedere existența deja a molarului de 6 ani, ceea ce îl ajută pe medic să observe dacă muşcătura se efectuează corect.
De la bun început trebuie să menționez că nu toți copiii au nevoie de aparat dentar sau tratament ortodontic. Cel puțin, nu de la această primă vizită. Dar rolul primei vizite la medicul ortodont este acela de a primi evaluarea aparatului dento-maxilar al copilului, ca să aflați câteva informații despre posibile înghesuiri sau alte anomalii.
În orice caz, în prima copilărie orice tratament e mai ușor de efectuat de către medic și mai suportat de către copil, întrucât oasele sunt mai maleabile, iar tratamentele au o durată mai scurtă, sunt mai stabile în timp și cu rezultate mai rapide.
Printre alte beneficii ale tratamentului ortodontic în copilărie se numără: în viitor se reduce posibilitatea intervențiilor chirurgicale la care se poate ajunge din cauza înghesuirilor dentare sau creșterii defectuoase a unor dinți; scade riscul cariilor dentare; estetică dento-facială este mult mai bună; poziția limbii este mult corectată și implicit pronunția și respirația orală; ajută dezvoltarea maxilarelor.
Tratamentul ortodontic este o necesitate?
Există un interes crescut pentru tratamente ortodontice la copii, prin purtarea aparatelor dentare, mai ales pentru componenta estetică, ca prim rezultat. Mai sunt părinții care ei înșiși au avut aceste probleme în copilărie și abia acum, în perioada adultă, reușesc să le rezolve. Aceștia sunt părinții conștienți de componenta legată de sănătatea dentară pe termen lung și sunt bucuroși că pot să le ofere copiilor lor o șansă de îndreptare a dinților când încă sunt în creștere. Practic propria lor experiență îi aduce în cabinetul dentar destul de devreme, ceea ce este foarte bine pentru copii.
Una dintre principalele probleme de sănătate și estetică dentară în rândul copiilor, sesizate de părinți sunt dinții strâmbi, distanțați sau înghesuiți. Înghesuirile dentare se pot datora moștenirii unui maxilar mai mic de la unul dintre părinți și a dinților mai mari de la celălalt părinte, însă pot fi și o urmare a alimentației din ce în ce mai procesate.
În general, părinții sunt alertați de prezența înghesuirilor dentare din zona frontală, care apare odată cu erupția incisivilor, adică în jurul vârstei de 7 ani și se datorează lipsei de spațiu necesar alinierii acestor dinți. Deci, factorul decisiv pentru părinți este dat de aspectul inestetic al zonei frontale.
Dar una dintre marile îngrijorări ale medicilor sunt, de fapt, cariile interdentare la copii, pentru că ele sunt foarte puțin vizibile de către părinți și, de regulă, sunt sesizate doar la momentul la care devin profunde și apar durerile. Din cauza cariilor dinții ajung să se piardă prematur, fapt cu impact asupra anatomiei faciale pe termen lung.
Cum aflăm daca copilul ar putea avea nevoie de tratament ortodontic:
– Dacă sugerea degetului, a suzetei și vorbirea cu limba între dinți sunt menținute după vârsta de 2 ani. Acestea vor produce deformarea osului și împingerea dinților în față și în sus. În felul acesta, între incisivii de sus și cei de jos va apărea un spațiu mare, vizibil cu ochiul liber;
– Dezvoltarea în exces a unuia dintre maxilare în raport cu celălalt – prognatismul mandibular, când copilul mușca cu dinții de jos în afara dinților superiori;
– Dificultăţile de masticaţie și deglutiție ale copilului;
– Dificultățile de vorbire ale copilului;
– Respiraţie orală – din cauza unor obstrucții ale căilor aeriene (rinite cronice, polipi, deviații de sept, amigdalite etc.). Respirația orală este nocivă întrucât împiedică oxigenarea corectă a organismului, usucă gura și favorizează apariția cariilor, deoarece saliva cu rol protector nu mai spală dinții.
– Extracția dinților de lapte înainte de termen din cauza cariilor netratate duce la migrarea dinților vecini și îngustarea spațiului respectiv. Așa ajunge dintele definitiv să nu mai poată erupă și rămâne blocat în os ori iese într-o poziție anormală. În mod normal, dinţii încep să se schimbe de la vârsta de 6 ani, urmând ca la 13 ani dentiția definitivă să existe pe arcade;
– Spaţiile prea mici sau prea mari între dinţi;
– Arcadele dentare nu se întâlnesc;
– Dinţii din față sunt înghesuiți.
Acestea sunt cele mai comune semne care indică nevoia de intervenție cu tratament ortodontic, dar vizita la medicul specialist este singura în măsură să diagnosticheze si sa trateze din timp orice problema, prevenind complicatiile.
Așadar, tratamentele ortodontice nu sunt nicidecum un moft. În funcție de copil, de obiceiurile vicioase permise de părinți în prima copilărie și de componenta ereditară în ceea ce privește configurația dento-facială, necesitațile de tratament sunt diferite. În niciun caz nu trebuie să vă lăsați influențați de prieteni sau de sfaturi neavizate. Doar vizita la cabinetul medicului ortodont vă poate clarifica toate întrebările, ca să luați cea mai bună decizie pentru copiii dvs!
Dr. Anca Oltean este medic primar ortodont, specializarea estetică dento-facială, cu experiență în domeniu de 16 ani si peste 4,000 de cazuri tratate. Este primul medic român și singurul admis ca membru titular în cadrul WSLO (World Society of Lingual Orthodontics) si ESLO (European Society of Lingual Orthodontics), două dintre cele mai prestigioase societăți de ortodonție linguală din lume. Pentru mai multe informații despre noua ortodonție, dr. Oltean vă așteaptă pe www.ancaoltean.ro.