Rețetă oferită de www.labucatarie.ro
Pate de ficat facut in casa? Da, ati auzit bine. Daca aveti copii carora le place foarte mult pate-ul de ficat, cel mai bine, il pregatiti acasa. Stiti ce ingrediente folositi, puteti sa adaugati sau sa scoateti ingrediente in functie de preferintele copilului si ale celor din familie. Este foarte simplu de facut si este un preparat ideal pentru micul dejun sau o gustarica rapida. Serviti cu rosii cherry.
Ingrediente pentru pate de ficat facut in casa
• 500 g ficat de pui (puteti folosi si ficat de curcan);
• 100 g unt;
• 50 ml lapte;
• 5 linguri ulei;
• 3 cepe tocate marunt;
• 1 legatura patrunjel;
• 1 lingurita de ierburi uscate (adaugati ce preferati sau nu adaugati deloc);
• Sare;
• Piper.
Mod de preparare
Spalati si curatati ficatul de nervuri, grasime si fiere (este de culoare verde). Daca nu indepartati fierea, preparatul va avea un gust amarui. Apoi il scurgeti bine de apa si il lasati deoparte.
Puneti pe foc o tigaie in care adaugati uleiul si jumatate din cantitatea de unt. Lasati putin pe foc, pana se topeste untul. Amestecati continuu. Adaugati ficatul de pui sau de curcan si lasati-l sa se rumeneasca usor, pana isi scgimba culoarea. Apoi, adaugati ceapa si ierburile uscate si amestecati. Lasati pe foc (la foc mic) pana se inmoaie ceapa, amestecand continuu. Cand ceapa este aproape gata, adaugati si patrunjelul tocat si caliti-l si pe acesta putin, pentru cateva minute, astfel incat sa nu mai ramana crud. Dupa ce am calit bine ficatul si ceapa, oprim focul si transferam totul intr-un bol si lasam la racit pentru 5 – 10 minute. Dupa ce s-a racit, asezonam cu sare si piper, ierburi uscate (daca va plac), adaugam si restul de unt (care este la temperatura camerei) si putin din lapte (daca mai este nevoie, adaugam ulterior). Cu ajutorul unui mixer vertical, vom mixa pana obtinem o crema / pasta omogena, adica pateul. Nu este foarte tare, dar, avand in vedere ca avem in compozitie unt si apoi il vom pune la frigider, acesta se va intari ulterior.
Alta varianta de preparat pate-ul de ficat facut in casa
Daca nu doriti sa caliti ficatul, il puteti fierbe pana se inmoaie. Il scoateti, il scurgeti de apa si il lasati la racit. Dupa ce s-a racit, il transferati intr-un bol, adaugati 2 lingurite de mustar, 100 g unt, sare, piper si o lingurita de smantana sau iaurt grecesc si il mixati bine cu un mixer vertical pana obtineti o pasta omogena.Daca doriti sa adaugati si ceapa e ok, daca nu, o puteti omite.Il pastrati la frigider si il serviti cand vi se face pofta……daca va place, pe paine prajita; daca nu, pe ce va place ?
Copiilor, cu siguranta le va placea si vor savura acest pate de ficat facut in casa.
Puteti sa le faceti figurine pe felia unsa cu pate de ficat, din ardei gras rosu si/ sau verde.
Puteti face tot felul de combinatii atat in prepararea pateului de ficat de casa, cat si in servirea lui.
www.labucatarie.ro va ureaza spor la gatit si Pofta buna cu multa voie buna!