Actrița nominalizată la premiile Emmy, Millie Bobby Brown este cel mai nou Ambasador al Bunăvoinței pentru UNICEF. Evenimentul – organizat cu ocazia Zilei Internaționale a Drepturilor Copilului la sediul Națiunilor Unite și al Empire State Building din New York- a adus-o în prim plan pe vedeta de 14 ani, cel mai tânăr Ambasador al Bunăvoinței pentru UNICEF.
“Să devin Ambasador al Bunăvoinței pentru UNICEF este un vis devenit realitate”, a spus Brown. “Este o imensă onoare să mă pot alătura listei impresionate de personalități care au susținut UNICEF de-a lungul timpului. Aștept cu nerăbdare să întâlnesc cât mai mulți copii și tineri, să le ascult poveștile și să vorbesc în numele lor.”
În rolul său de Ambasador al Bunăvoinței pentru UNICEF, actrița britanică din serialul Stranger Things își va folosi platforma internațională pentru a sensibiliza publicul cu privire la drepturile copilului și aspecte care îi afectează pe tineri, precum lipsa educației, locuri sigure pentru a se juca și învăța și impactul pe care îl au violența, bullyingul și sărăcia asupra lor. Actrița susține activitatea UNICEF încă din 2016, când a găzduit evenimentul care celebra a 70-a aniversare a organizației la sediul Națiunilor Unite, iar anul trecut a promovat evenimentul de inaugurare al Zilei Internaționale a Drepturilor Copilului pentru UNICEF. Millie se alătură unei liste de Ambasadori ai Bunăvoinței pentru UNICEF care îi include pe: Muzoon Almellehan, David Beckham, Orlando Bloom, Jackie Chan, Priyanka Chopra, Danny Glover, Ricky Martin, Leo Messi, Liam Neeson, Shakira și Lilly Singh.
“Ma bucur să o primesc pe Millie în familia UNICEF, cu atât mai mult cu cât Ziua Internațională a Copilului este o zi care evidențiază cât de important este să ascultam părerile copiilor și tinerilor”, a spus Directorul Executiv UNICEF Henrietta Fore. “Copiii pledează cel mai bine pentru cauza lor. Sunt convinsă că Millie se va implica cu multă pasiune și dăruire în promovarea drepturilor copiilor și a tinerilor.”
Ziua Internațională a Drepturilor Copilului – sărbătorită pe 20 noiembrie – este o zi a acțiunilor “pentru copii, de către copii”, prin care se atrage atenția asupra situației în care se află milioanele de copiii neșcolarizați, lipsiți de protecție și forțați să își părasească țara sau orașul în care locuiesc. De asemenea, este o zi dedicată strângerii de fonduri pentru susținerea acestora. UNICEF invită publicul larg să completeze online o petiție internațională prin care solicită liderilor lumii să își reînnoiască angajamentul în asigurarea respectării drepturilor fiecărui copil, dar și pentru următoarele generații, astfel încât fiecare copil să meargă la școală, să fie protejat și să se poată dezvolta la potențialul maxim: http://bit.ly/petitieUNICEF.
Totodată, UNICEF le-a cerut susținătorilor săi să se solidarizeze cu cei mai dezavantajați și mai vulnerabili copii, contribuind cu toții la „colorarea planetei în albastru” – purtând sau arborând ceva albastru la școală, pe stradă sau pe rețelele de socializare, în sălile de ședință sau pe terenul de sport în data de 20 noiembrie. Pentru a da start acțiunii, săptămâna trecută, actrița Millie Bobbie Brown a apărut într-un videoclip scurt în care le cerea susținătorilor să poarte albastru -#GoBlue- în semn de sprijin pentru respectarea drepturilor copilului: http://bit.ly/VideoZiuaInternationalaaDrepturilorCopilului.
Pentru a sărbători acest eveniment anual, celebrități și personalități din lumea divertismentului, reprezentanți ai guvernelor, sportivi și oameni de afaceri își unesc eforturile pentru a susține drepturile copiilor, iar aceștia au preluat roluri cheie, pentru a pune în evidență aspectele cele mai importante pentru ei.
• Clădiri emblematice au fost luminate în albastru, inclusiv Clădirea Operei din Sydney (Sydney Opera House) din Australia, Centrul Național de Natație din Beijing, Cubul de Apă (Beijing National Aquatics Center, Water Cube) din China, situl Petra din Iordania și The Empire State Building din America.
• În mai multe țări, copiii au preluat conducerea parlamentelor din: Muntenegru, Peru, Tonga, Suriname și Zambia. Prim ministrul Irlandei – (Taoiseach of Ireland) Leo Varadkar, a participat într-o campanie ‘Kids Takeover’ în biroul său.
• La Bruxelles, delegați ai tinerilor au preluat Parlamentul European și le-au vorbit liderilor europeni despre “Europa pe care și-o doresc copiii” (“Europe Kids Want.”). Din România, la întâlnire au participat Lorena Condei și Constantin Gheorghe.
• În Burkina Faso, tinerii din Africa de Vest și Africa Centrală au luat parte la sesiunile de comunicare „Africa Dialogues” pentru a le vorbi decidenților despre Africa pe care și-o doresc, „Africa We Want’.
• În India, Ambasadorul Bunăvoinței pentru UNICEF, Sachin Tendulkar a jucat fotbal cu copiii, iar publicul a fost încurajat să poarte sau să realizeze ceva albastru. În plus, copiii au preluat postul de televiziune național, Doordarshan și au oferit premii parlamentarilor care abordează aspecte legate de drepturile copilului în Parlament.
• În China, Laos, Liban, Nigeria, Oman, Tanzania, Statele Unite și alte locuri, copii au preluat redacțiile de știri pentru a vorbi despre aspectele care contează pentru ei.
• În Olanda, peste 30 de copii au avut șansa de a ocupa funcțiile la care visează, de la conducerea unei echipe de fotbal până la a lucra la cel mai popular serial din Olanda: Goede Tijden, Slechte Tijden.
• Peste 50 de organizații din întreaga lumea au acordat roluri copiilor sau i-au susținut pe copii, printre care: FC Barcelona, Beko, All Blacks, Qantas și Amadeus. Sediul Johnson & Johnson a fost preluat de copii pentru a anunța alocarea sumei de 10 milioane de dolari pentru susținerea programelor de sănătate ale UNICEF. LEGO Group și LEGO Foundation au găzduit o serie de evenimente “Construim Schimbarea” („Build the Change”) în întreaga lume, copiii fiind invitați să își împărtășească opiniile referitoare la felul în care trebuie să arate școala ideală.
• În România, copiii au preluat Muzeul de Artă Recentă din București, s-au jucat și au pictat alături de Lena Criveanu, fashion designer și pictor, lăsându-se inspirați împreună de această sărbatoare. La eveniment au participat copii de la Școala Ferdinand nr. 64 din București și de la Căminul Phillip, cărora li s-au alăturat Afshan Khan, Directorul UNICEF pentru Europa și Asia Centrală și Andreea Marin, Ambasador Național pentru UNICEF în România. Hotelul Sheraton le-a pregătit prajituri albastre, în ton cu ziua. În plus, toate deserturile servite la Hotelul Sheraton pe 20 noiembrie au fost albastre prin creativitatea chef-ului Ashlie Dias.
• În contextul acestei zile, Afshan Khan, Directorul UNICEF pentru Europa și Asia Centrală, a participat la evenimentul organizat de Președinția României pe tema copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate unde i-a înmânat Președintelui României, Klaus Iohannis, o brățară simbolică. Totodată, Afsham Khan a avut întâlniri bilaterale cu Ana Birchall, Vice-premierul României, și cu Sorina Pintea, Ministrul Sănătății.
• Copiii au dat interviuri și au luat puterea în studiourile de radio (Digi FM, Itsy Bitsy) si TV (Antena 1, Antena 3, Romania TV, TVR), pe platformele online (Kudika), inclusiv pe rețelele sociale și pe bloguri. Influenceri din mediul online și offline, printre care renumiți sportivi (Cristina Neagu, Catalina Ponor, Ana Maria Brânză, Camelia Potec, Virgil Stănescu, Andreea Mitu), designeri de modă (Vera Alecsa – Chemistry, Mihaela Crețescu, Lena Criveanu, Larisa Dragna, Mihaela Glăvan, Edita Lupea, Ana Sas, Aleha Toncea), cântăreți (Inna, Aylin Cadîr), bloggeri, jurnaliști și prezentatori TV și-au exprimat susținerea pentru copii.
• Ambasadorii Naționali ai UNICEF în România, Andreea Marin, Horia Tecău și Smiley au promovat pe platformele lor drepturile copiilor de a se simți protejați, ascultați, de a se juca si de a avea acces la educație.
• Todatoată, membri ai Parlamentului României au susținut #WorldChildrensDay and #GoBlue personalizându-și fotografiile de profil și promovând drepturile copilului.
• În clădirile de birouri ale NEPI toate ecranele au promovat Ziua Internațională a Drepturilor Copilului.
• Pe lângă numirea lui Millie Bobby Brown Ambasador al Bunăvoinței pentru UNICEF, state din întreaga lume vor numi Ambasadori tineri pentru UNICEF:
o Wang Yuan (Roy Wang), 18 ani, cântăreț, Ambasador pentru UNICEF în China.
o Hima Das, 18 ani, atlet, Ambasador pentru UNICEF în India.
o Hinna Asefi Wardak, 15 ani, prezentator de televiziune, Ambasador pentru UNICEF în Afghanistan.
o Sonam Wangchen, 16 ani, interpret, compozitor și muzician, Ambasador pentru UNICEF în Bhutan.
o El Sistema, membrii Orchestrei Naționale pentru Copii din Venezuela, au fost desemnați din nou Ambasadori Naționali pentru UNICEF în Venezuela.
• O serie de colaborări cu Susținătorii Tinerilor (Youth Advocates) vor avea loc în cadrul evenimentelor organizate cu ocazia Zilei Internaționale a Drepturilor Copilului, cu:
o Emanne Beasha, 10 ani, interpret și susținător, Joud Mbaideen, 14 ani, autor și susținător, UNICEF în Iordania.
o Raba Khan, 19 ani, formator de opinie în social media și YouTuber, UNICEF în Bangladesh.
o Kherann Yao, 23 de ani, susținător al protecției mediului, Detty Dione Datto, 24 de ani, vlogger și susținător al persoanelor cu dizabilități, Tchonté Silué, 24 de ani, blogger și susținător al educație, UNICEF în Coasta de Fildeș.
o Biljana Stojković, 14 ani, vlogger și influencer, UNICEF în Serbia.
o Cedi Osman, 23 de ani, jucător profesionist de baschet, UNICEF în Turcia.