Mierea, zahărul şi sarea ar trebui să se introducă în alimentaţia copilului după ce împlineşte un an. La noi mulţi părinţi şi chiar pediatri nu ţin cont de această recomandare, scrie Digi24.ro.
Eugenia Dobrescu, specialist în diversificarea alimentaţiei copilului: „Am văzut scheme de diversificare cu menţiuni dacă copilul refuză puteţi să adăugaţi puţin zahăr sau puţină sare în acea mâncare şi o va primi.”
La fel de greşit este faptul că bebeluşii sunt hrăniţi mai des cu mâncare “de la borcănel” decât cu mâncare proaspătă, gătită în casă.
Părinţii aleg această varianta din comoditate, lipsa de timp, dar şi de informare. Multe borcănaşe nu conţin nimic altceva decât legume, fructe şi cereale. Altele în schimb, mulţi aditivi şi arome. Ingredientele sunt scrise chiar pe eticheta, dar cu litere atât de mici, încât să nu poată fi citite decât cu o lupa.
Eugenia Dobrescu, specialist în diversificarea alimentaţiei copilului spune ca exsta borcane de mâncare pentru copii în care proteină de origine animală este combinată cu amidonul cu cartoful. “Este o combinaţie de baza de nutriţie de care ar trebui să ne ferim.”
Sunt şi situaţii în care părinţii nu au de ales, de exemplu atunci când călătoresc. Important este să citească cu atenţie eticheta şi să aleagă produsele care conţin cât mai puţine ingrediente. În caz contrar, pe termen lung, pentru un copil aflat în creştere consumul de sare şi zahăr are efecte negative asupra organismului.
Indiferent de vârstă copiilor, medicii recomandă evitarea mezelurilor, a băuturilor carbogazoase şi a alimentelor care conţin zahăr. Specialiştii mai spun că bunele obiceiuri se formează în familie.
Eugenia Dobrescu, specialist în diversificarea alimentaţiei copilului: „Este o muncă de zi de zi pentru a avea copii crescuţi într-un stil sănătos, cu info despre nutriţie sănătoase. În primii 3 ani de viaţă se pun bazele.”