Târgul Gaudeamus Carte Școlară, ajuns la a XV-a ediție, s-a deschis, joi, în Piața Universității, ocupând o suprafață cu 40% mai mare față de anul anterior și oferind celor interesați manuale, enciclopedii, dicționare, culegeri, atlase, cursuri pe suport digital, lucrări pentru pregătirea examenelor, precum și beletristică pentru copii.
Târgul GAUDEAMUS Carte Şcolară 2017, ediţia a XV-a, are loc în perioada 14 – 24 septembrie în incinta unui pavilion expoziţional amplasat în Piaţa Universităţii (Bulevardul Regina Elisabeta, pe platoul de deasupra parcării subterane). Evenimentul este organizat de Radio România, prin Centrul Cultural Media Radio România, în colaborare cu Primăria Municipiului Bucureşti.
Fie că sunteţi elev, părinte, cadru didactic sau „doar” iubitor de lectură, la GAUDEAMUS Carte Şcolară veţi găsi cu siguranţă ceva util. Oferta ediţiei cuprinde: gama aproape completă de manuale şi auxiliare aprobate de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice pentru anul şcolar 2017 – 2018, o largă paletă de materiale didactice, destinate atât studiului individual, cât şi activităţii în clasă, sute de titluri din bibliografia şcolară, din literatura română şi universală, lecţii interactive pe suport multimedia, cele mai recente apariţii editoriale.
Programul de vizitare al târgului este zilnic între orele 10.00 şi 19.00 (cu excepţia zilei de duminică, 24 septembrie, când târgul se va închide la ora 15.00). Intrarea este liberă.
Ediţia 2017 a Târgului vă oferă prilejul să fiţi generoşi şi să participaţi la proiectul „Cărţile se întorc acasă”. Dacă vi se pare că biblioteca a devenit neîncăpătoare, dacă ştiţi că vor trece ani până când unele dintre cărţile din ea vor mai fi răsfoite, sunteți invitați de organizatori să aduceţi volumele care vă prisosesc la GAUDEAMUS. Multe dintre cărţile acum uitate şi neglijate pot încă să aducă multă bucurie. Pe parcursul ultimilor şase ani, peste 150.000 de volume provenite din donaţii din partea expozanţilor şi a vizitatorilr Târgurilor GAUDEAMUS, au ajuns în 350 biblioteci publice şi şcolare din mediul rural.
Potrivit Agerpres.ro, târgul cuprinde 28 de standuri, dar mult mai multe edituri participante, întrucât printre expozanți se numără și difuzori de carte. Ea a mai declarat că în prima zi a existat interes mai ales pentru manuale, dar și pentru beletristică.
„Toată lumea a venit cu carte adaptată profilului târgului. Avem manuale, auxiliare, dar și multă alte carte utilă la clase: atlase, enciclopedii, dicționare”, a declarat ea.
Nechita Alexandru, reprezentant al Editurii Litera, a precizat că a existat cerere mai mult pentru manuale de clasa a cincea, la disciplina educație fizică și sport. De asemenea, s-au vândut bine manualele de istorie, geografie și cultură civică pentru clasele mai mari.
Pe de altă parte, o reprezentantă a Stand Agenție Difuzare Carte a apreciat că vânzarea a fost mai slabă față de acum doi ani, existând interes mai ales pentru manualele destinate claselor I-IV și pentru dicționare. Ea a precizat că s-au vândut foarte puține auxiliare.
„Oamenii sunt dezorientați, așa cum sunt și cadrele didactice. Toată zvonistica și toate lucrurile neclare nu fac decât să descurajeze oamenii să mai cumpere”, a spus ea.
Daniela Dumitrescu, de la Editura Astro, a precizat că în prima zi s-au vândut cel mai bine ghidurile de conversație, clasicii literaturii române și universale, manualele școlare, dar și culegerile pregătitoare pentru examenul de Bacalaureat (mai ales fizică și chimie). Auxiliarele au fost cumpărate mai ales de părinți, pentru pregătirea individuală a copiilor.
„Comparativ cu anii trecuți, pot să spun că vânzarea a mers la fel de bine, chiar neașteptat de bine. Asta înseamnă că părinții și copiii sunt interesați să progreseze și să învețe, să obțină note mari”, a spus ea.
Cristian Lică, director de vânzări pentru București din partea Editurii Paralela 45, a precizat că auxiliarele s-au vândut bine și că nu a constatat diferențe față de anul trecut, în contextul în care prima zi de târg este mai degrabă una în care cumpărătorii se informează.
Una dintre cumpărătoare, mamă a doi copii, care vizita târgul pentru a doua oară în cursul acestei zile, a apreciat că prețurile sunt bune, iar oferta variată. Ea a adăugat că a cumpărat auxiliare pentru fiica ei din învățământul primar, din dorința de a lucra cu ea acasă. Pentru fiica de la ciclul gimnazial a cumpărat manuale, având în vedere că cele pe care le-a primit de la școală nu erau în „formă bună”.
Mama unui băiat de clasa a X-a a spus că nu cumpără auxiliare, având în vedere că nu au fost cerute de la școală. Pe de altă parte, ea a declarat că dorește să achiziționeze toate manualele folosite la clasă, astfel încât băiatul să nu mai fie nevoit să meargă cu ele la școală.
„Cele de la școală, mai jerpelite, rămân la dulapul școlii, și cele noi, pe care i le iau eu, rămân acasă și nu mai cară. Ia uitați cât de grele sunt doar două cărți! Dacă are șapte materii, cu șapte caiete”, a precizat ea.
La Gaudeamus Carte Școlară, în cadrul campaniei „Cărțile se întorc acasă”, proprietarii care nu mai au nevoie de anumite cărți le pot aduce, în ideea că acestea vor bucura pe altcineva.