Daca un studiu recent demonstra că primii născuți sunt mai inteligenti decat fratii sau surorile lor, o noua cercetare a monitorizat de aceasta data cel de-al doilea copil nascut, in familiile cu doi, trei sau chiar mai multi copii.
Oamenii de stiinta au studiat comportamentul unor familii diferite din Europa si Statele Unite, evaluand in mod special copiii.
Concluzia de necontestat a profesorilor care au urmarit comportamentul celor mici a fost ca cel de-al doilea copil, intr-o familie, are mai multe probleme in privinta respectarii regulilor si a legilor, in general, dar si un risc cu 20 pana la 40 la suta mai mare de a inregistra un esec scolar.
Explicatia? Conform autorilor studiului, al doilea nascut beneficiaza adesea de mai putina atentie din partea parintilor, chiar daca pana acum s-a crezut contrariul considerandu-se ca acesta este mult mai alintat, astfel ca adultii se pare ca sunt preocupati mai mult tot de primul copil, cat si de cei mai mici, acolo unde vorbim de o familie mult mai numeroasa.
In aceste conditii, cel de-al doilea copil simte nevoia, mai mult sau mai putin inconstient sa aiba un comportament prin care sa iasa in evidenta, mergand pana la a deveni rebel in relatia cu parintii, dar si cu strainii, insemnand in primul rand scoala.