Ministrul Educaţiei Naționale, Pavel Năstase, va premia joi, 15 iunie, începând cu ora 13:00, cele 63 de unități de învățământ preuniversitar câştigătoare la ediția a XIV-a a Competiției Naționale „Şcoală Europeană”. Festivitatea se va desfăşura la Palatul Parlamentului, Sala „Spiru Haret”.

Ediția curentă are o încărcătură simbolică aparte întrucât anul 2017 marchează împlinirea a 60 de ani (25 martie 1957) de la semnarea Tratatului de la Roma prin care a fost instituită Comunitatea Economică Europeană (EEC). De asemenea, se împlinesc 30 de ani de la lansarea programelor europene din domeniul educației și formării profesionale, 20 de ani de la prima participare a școlilor românești la aceste programe europene și 10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană (1 ianuarie 2007).

Prin urmare, în mod excepțional față de anii anteriori, Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale a decis să premieze atât „pionierii” programelor europene în România (unitățile de învățământ preuniversitar care au demarat proiecte de cooperare chiar din primul an 1997), cât și unitățile de învățământ care au derulat cele mai multe proiecte europene până în prezent.

Fiecare unitate de învăţământ care va primi certificatul „Şcoală Europeană – 2017″, va intra și în posesia unei sume de 5.000 lei oferite de Ministerul Educației Naționale. Banii vor fi utilizați pentru dotări iar decizia privind bunurile achiziţionate aparţine conducerii școlii.

La ediţia 2017 a Competiției „Școală Europeană” s-au înscris 117 unităţi de învăţământ preuniversitar din 35 de județe și din municipiul București. Pe primul loc, la egalitate de puncte, s-au clasat Colegiul Silvic „Bucovina” din Câmpulung Moldovenesc și Colegiul Tehnic „Lațcu Vodă” Siret, județul Suceava (182 puncte), pe locul al doilea – Colegiul Tehnic „Marcel Guguianu” din Zorleni, județul Vaslui (178 puncte) iar pe locul al treilea, cu 176 de puncte, sunt 4 unități de învățământ: Liceul Special pentru Deficienţi de Vedere din Cluj-Napoca, Școala Gimnazială „George Vâlsan” din Amara, județul Ialomița, Liceul Tehnologic Economic „Virgil Madgearu” din Iași și Şcoala Gimnazială „Constantin Parfene” din Vaslui.

Evaluarea candidaturilor s-a realizat pe baza următoarelor criterii: coerenţa activităţilor derulate în cadrul proiectelor/programelor europene cu politica generală a instituţiei şcolare, integrarea activităţilor derulate în cadrul proiectelor/programelor europene în programul curent al şcolii, performanțele școlare reflectate în rezultatele elevilor la examenele naționale, olimpiade și concursuri școlare, asigurarea egalităţii de şanse și facilitarea accesului la educație, continuitate şi constanţă în derularea de activităţi/proiecte/programe europene, strategie şi modalităţi de implementare și evaluare, strategie şi modalităţi de valorizare (diseminare şi exploatare a rezultatelor/produselor), dezvoltarea dimensiunii europene a educaţiei prin activităţile de cooperare europeană şi calitatea documentelor de candidatură (documentele manageriale pentru perioada 2014-2017, formularul de candidatură și portofoliul ilustrativ).

Rezultatele complete sunt disponibile pe site-ul MEN: https://edu.ro/scoala-europeana.

 

Competiția „Școală Europeană” se adresează tuturor unităţilor de învăţământ preuniversitar care au fost şi sunt implicate în programele europene din domeniul educației și formării profesionale și constă în evaluarea calității și coerenței managementului școlii, reflectat în documentele manageriale, precum și a impactului pe care activitățile derulate în cadrul proiectelor europene l-a avut asupra culturii organizaționale și a ethosului școlii.

Activităţile/proiectele/programele care se iau în considerare sunt derulate de şcoli prin programele Comisiei Europene, ale Parlamentului European și alte altor instituții europene: Programul de Învăţare pe Tot Parcursul Vieţii (LLP 2007-2013), Erasmus+ (2014-2020), eTwinning, Euroscola, Juvenes Translatores, Europa-casa noastră, Lider European etc. De asemenea, pot fi derulate de şcoli în parteneriat cu ambasade, universităţi şi şcoli din Uniunea Europeană, companii europene, asociaţii profesionale europene, ONG–uri cu scop educaţional/de formare profesională care activează la nivel european etc. O altă categorie este cea a proiectelor finanțate din fonduri structurale, în care școala este aplicant sau partener.

Certificatul obținut are o valabilitate de trei ani. Pentru reconfirmarea titlului, şcoala dtrebuie să se înscrie din nou. În acest sens, trebuie să dezvolte în continuare noi proiecte de parteneriat cu alte şcoli din UE, iar managementul trebuie să fie unul coerent şi performant, centrat pe dezvoltarea dimensiunii europene a educaţiei.

Certificarea școlilor cu titlul „Școală Europeană” conferă recunoaștere și prestigiu în cadrul comunităților educaționale, iar eforturile pe care le fac pentru menținerea titlului obținut generează un interes tot mai crescut pentru dezvoltarea de noi și noi proiecte, ceea ce conduce la o îmbunătățire a managementului școlar și la dezvoltarea unei culturi organizaționale solide.

Din cele 1911 unități de învățământ preuniversitar participante la cele 14 ediții ale competiției (2004-2017), 714 au primit titlul de „Școală Europeană”.