Campania „Viața secretă a copilului tău”, o inițiativă care își propune să ajute copiii, părinții și profesorii din România să lupte împotriva bullying și cyberbullying (hărțuirea prin intermediul tehnologiei), fenomene extrem de răspândite la nivel mondial, care au luat amploare și în România, cu efecte ce pot fi devastatoare în dezvoltarea celor mici a fost lansata de GMP PR și Itsy Bitsy.
Grupul de inițiativă invită familiile cu copii (5-12 ani) pe 13 mai la primul atelier părinte-copil susținut de psihologi și psihoterapeuți despre bullying și cyberbullying, marcând astfel startul campaniei.
Bullying-ul, teroarea din curtea școlii
Statisticile arată că 82% dintre situațiile de bullying au loc în instituțiile de învățământ. În România, 1 din 3 copii a fost umilit în fața colegilor, iar cei mai afectați de acest abuz emoțional sau fizic sunt băieții cu vârste între 9 – 12 ani. Cu astfel de fenomene copiii se confruntă din ce în ce mai des, începând chiar de la grădiniță, cu consecințe care pot fi ireversibile în dezvoltarea lor.
“Studiile internaționale arată că în 75% dintre cazurile în care s-a intervenit, bullying-ul s-a oprit. Astfel, cel mai important rol îl joacă “martorii” fenomenului de bullying și lor o să încercam să ne adresăm pe tot parcursul campaniei. Ne propunem ca până la finalul anului să putem avem o comunitate de părinți, copii și profesori aptă să lupte cu forțe proprii împotriva bullying-ului și destul de puternică pentru a interveni atunci când observă un astfel de fenomen”, declară Ana Maria Diceanu, Senior Partner GMP PR.
“Bullying-ul este o problemă cu care se confruntă copiii încă de la grădiniță și care se agravează odată cu intrarea la școală. Din păcate, cei mari nu își dau seama de gravitatea situației și nu intervin pentru a preîntâmpina sau a stopa fenomenul de bullying între copii. Surprinzător, dar toți copiii suferă: atât copiii-victimă, cât și cei martori, ba chiar și copiii-abuzatori. Pentru că înainte de a deveni abuzator, acel copil a fost o victimă a cuiva și a învățat pe pielea lui cum e să fii abuzat, iar acum se apăra atacând. Și pentru că bullying-ul este o problemă reală neconștientizată încă, ne-am propus să fim de ajutor părinților și să îi informăm despre gravitatea fenomenului și despre cum își pot ajuta copiii, indiferent în ce tabără se află aceștia: victime, abuzatori, martori, pentru că sănătatea emoțională a tuturor acestor copii este afectată și asta influențează calitatea vieții lor personale și profesionale”, adaugă Nadia Tătaru, co-fondator și director Radio Itsy Bitsy.
Cyberbullying – traume pe internet
Mai mult, în contextul răspândirii accesului la internet la vârste tot mai mici, specialiștii atrag atenția asupra celui mai recent fenomen de hărțuire prin intermediul tehnologiei – cyberbullying. Statisticile arată că 6 din 10 tineri vor experimenta cyberbullying în viitorul apropiat.
“246 de milioane de copii la nivel global sunt anual victime ale bullying-ului. România se află din păcate pe harta cyberbullying-ului pe primul loc în Europa, cu o incidență a fenomenului de 37.3%. Încă de mici, copiii au conturi de mail, facebook și youtube. Toate aceste canale sunt surse sigure de bullying. Părinții trebuie să se implice în viața online a copilului, iar cei mici trebuie să înțeleagă puterea cuvintelor online. Prin această campanie, ne propunem să spunem DA bullying-ului: DA conștientizării, DA intervenției, DA implicării“, spune Ana Maria Diceanu.
Psihologii atrag atenția părinților și profesorilor să se informeze asupra resurselor pe care le au la dispoziție pentru a-și ajuta copiii, învățând să recunoască în primul rând semnele bullying-ului.
Astfel, specialiștii în psihologie și psihoterapie invită familiile la primul atelier părinte-copil despre bullying, care va avea loc pe 13 mai. Acesta își propune pe de o parte să ajute părinții să gestioneze corect situațiile de bullying prin care trece copilul – și pe de altă parte să se lucreze direct cu cei mici pentru a-și dezvolta empatia față de ceilalți, ca principal mijloc de prevenție al acestui fenomen.
Înscrierile se pot face în limita locurilor disponibile pe http://www.protejamcopilaria.ro/evenimente/
Potrivit specialiștilor, bullying-ul reprezintă un fenomen de hărțuire, tachinare cu scopul de a-l umili pe celălalt. Este o acțiune conștientă și voluntară, repetitivă care poate aduce victimei răni emoționale și scăderea încrederii în propria persoană, dar și în mediu.
Studiile arată că victimele fenomenului de bullying resimt efecte precum depresie, însingurare, anxietate, scăderea respectului de sine, au rezultate slabe la școală și chiar dezvoltă gânduri suicidale. De altfel, resimt și consecințe fizice, printre care dureri de stomac, de cap, tulburări de apetit și insomnii. Cele mai recente cercetări arată că pasivitatea adulților amplifică fenomenul în rândul tinerilor.