Peste 200 de copii din Buzău au devenit începând de ieri campionii prevenției în cadrul primului eveniment interactiv al campaniei educaţionale şi de informare “Vaccinarea salvează vieţi”, desfășurat în parcul Crâng sub sloganul “Împreună creştem obiceiuri sănătoase”.
Timp de trei ore, actriţa Ioana Ginghină şi echipa MiniArt Show i-au invitat pe copii și părinți la un exerciţiu de prevenţie prin intermediul atelierelor creative, momentelor de animaţie şi concursurilor cu premii. După ce au vizionat piesa de teatru "Scufița roșie", copiii au învățat cum se pot proteja de virusuri şi bacteriile respectând principalele reguli de igienă, în timp ce părinţii au avut la dispoziție materiale informative pentru a se documenta riguros despre vaccinare.
Desfăşurată cu sprijinul autorităților locale şi beneficiind de expertiza reprezentanţilor Direcţiilor de Sănătate Publică locale, campania “Vaccinarea salvează vieţi” are ca obiectiv promovarea prevenţiei active, prin vaccinare, atât pentru copii, cât şi pentru adulţi și va ajunge pe parcursul lunii mai și la Bacău (14 mai, Parcul Mircea Cancicov) şi Constanţa (28 mai, Parcul Tăbăcăriei).
“Nu există nicio legătură între vaccinarea ROR și autism. Vaccinarea este sigură și eficientă. Există studii recente care susțin aceste informații și pot fi consultate de către toată lumea. Haideți să declansăm împreună bulgărele care să ducă în final la salvarea de vieți. Dreptul copilului la sănătate este superior deciziei părintelui” a declarat dr. Gindrovel Dumitra, coordonator al Grupului de Vaccinologie din cadrul Societatii Naționale de Medicina Familiei (SNMF), invitat în cadrul evenimentului desfășurat la Buzău.
Îniţiată de către Asociaţia Pro Imunizare împreună cu Societatea Naţională de Medicina Familiei şi Societatea Română de Microbiologie și cu sprijinul Coaliției România Sănătoasă, campania şi-a propus să informeze corect folosind dovezi ştiinţifice şi expertiza medicilor, răspunzând astfel celor care au încă un semn de întrebare în privinţa vaccinării. Imunizarea activă, prin vaccinare, rămâne cea mai eficientă metodă de prevenţie a unor boli infecţioase grave.
“Vaccinarea este un exerciţiu de prevenţie pe care vom încerca să îl explicăm pe înţelesul tuturor, astfel încât deciziile să fie asumate punând în balanţă riscurile şi beneficiile. Pentru început campania se va desfăşura în cele trei oraşe, însă ne dorim să putem ajunge în cât mai multe comunităţi până la finalul anului. Este datoria noastră să informăm corect şi transparent şi să contribuim la evitarea unor noi epidemii”, a declarat dr. Anca Drăgănescu, președinte al Asociației Pro Imunizare.