Editura Cartea Copiilor anunţă un nou titlu despre psihologia copiilor, “De ce plângem?” de Andreea Constantin, cu ilustraţii de Maria Constantinescu. Cartea îi ajută pe copii să înţelegă ce este plânsul, ce se întâmplă în corpul lor când plâng şi de ce le pot fi folositoare lacrimile.
„Am ales să scriu despre plâns fiindcă în cultura noastră acest proces vindecător este descurajat și disprețuit. Copiii, care au atâta nevoie de el, aud deseori mesaje negative: Ce rușine să plângi așa!, Dar tu ești băiat mare!, Numai fetele plâng! Ce, tu ești fată?, O să râdă toți copiii de tine dacă plângi așa! și așa mai departe. Interiorizându-le, copiii ajung să disprețuiască stările emoționale mai puțin plăcute și să nu le mai poată gestiona într-un mod constructiv. De aceea am scris această carte — cu gândul în primul rând la copii”, mărturiseşte Andreea Constantin.
Cartea prezintă plânsul şi emoţiile atât din punct de vedere psihologic, cât şi biologic, explicând celor mici toate detaliile anatomice într-un mod creativ şi distractiv. De exemplu, copiii pot afla că lacrimile din timpul plânsului sunt deosebite, pentru că, pe lângă apă și sare, în ele se găsesc substanțe speciale produse de corp. Acestea sunt hormonii de stres, care apar din cauza durerii sau a tristeții și e bine să fie daţi afară prin lacrimi, şi endorfinele, un fel de medicament creat de corp pentru a nu mai simţi durerea.
„Cartea este o bijuterie pentru părinți și copii! Sunt tare entuziasmată că Andreea a reușit să aducă la lumină informații despre neuroștiința plânsului, despre componența chimică a lacrimilor și să răspundă la întrebări precum „De ce fac copiii trăsnăi?”, „De ce copilul meu e încăpățânat?” pe care mulți adulți și le pun. Am multă încredere că explicațiile autoarei și ilustrațiile Mariei Constantinescu vor convinge mulți părinți de puterea vindecătoare a lacrimilor și le vor da copiilor sentimentul că sunt buni și minunați”, subliniază Otilia Mantelers, expert în parenting.
„Emoțiile sunt darurile vieții, iar dezvoltarea inteligenței emoționale este o prioritate pentru noi toți. Cartea de față face însă mai mult decât atât: îi apropie pe părinți de copii și le oferă celor mici posibilitatea cultivării unei relații sănătoase cu ei înșiși”, completează Gáspár György, psihoterapeut relaţional.
Cartea „De ce plângem?” este recomandată copiilor între 3 şi 8 ani. Mai multe detalii despre cărţile editurii Cartea Copiilor sunt disponibile la www.carteacopiilor.ro.