Peste 120 de copii și tineri din coruri de mai multe etnii au urcat duminică pe scena Sălii de Spectacol “George Enescu” a Universității Naționale de Muzică București și au cântat alături de membrii Corului Național de Cameră “Madrigal – Marin Constantin” într-un concert extraordinar. Spectacolul a marcat Ziua Madrigalului și a fost dedicat aniversării a 92 de ani de la nașterea regretatului dirijor și compozitor Marin Constantin, fondatorul renumitului ansamblu coral. La eveniment a participat și celebrul dirijor român Ion Marin, director de onoare al Corului Național de Cameră “Madrigal – Marin Constantin”.
“Cantus Mundi este una dintre cele mai spectaculoase inițiative sociale din Europa ultimilor 25 de ani. Cântatul coral este folosit ca limbaj esențial în comunicarea dintre copii proveniți din structuri sociale complet diferite, cu realități sociale, fizice și de dezvoltare diverse. Pentru acești copii este o șansă enormă de a se pune în relație cu alți copii, dar mai ales de a-și descoperi propria identitate. Este un proiect la care țin enorm și pe care, începând de anul acesta, îl vom extinde și la nivel instrumental, sub denumirea de Simfonia Mundi. Cantus Mundi și Simfonia Mundi cred că sunt inițiativele cele mai inovative pe care o țară ca România le poate aplica în acest moment și sunt foarte mândru să fiu în mijlocul acestui fenomen.” – a spus dirijorul Ion Marin, director de onoare al Corului Național de Cameră “Madrigal – Marin Constantin” și inițiatorul Programului Național Cantus Mundi.
Concertul extraordinar din 26 februarie a ilustrat această idee de incluziune socială prin educație muzicală pe care o promovează membrii Corului Național de Cameră “Madrigal – Marin Constantin” prin Programul Național Cantus Mundi. Copiii și tinerii romi, români și maghiari și chiar copii nevăzători au cântat pe aceeași scenă și au emoționat publicul cu energia glasurilor lor. În fața spectatorilor s-au aflat membrii corurilor “Cromatic” și “Nectar” din Parohia Viziru de Jos, județul Brăila, membrii corului “Heruvimii” de la Liceul Special pentru Deficiențe de Vedere din Buzău, corul de copii maghiari “Mikes Diákórus” din Sfântu Gheorghe și Corul Școlii Gimnaziale din Bănești, Prahova. De Ziua Madrigalului a urcat pe scenă și Corul Școlii Gimnaziale din Urleta, județul Prahova, localitatea unde s-a născut regretatul Maestru Marin Constantin. Membrii Corului Madrigal au interpretat lucrări care au făcut istorie, piese renascentiste în limbi diferite și cântece românești de factură bizantină, clasică, folclorică și modernă. Printre acestea s-au numărat și două compoziții ale Maestrului Marin Constantin, “Cântec de dor” și “Hora la români”.
Tot cu această ocazie s-a dat startul concursului de compoziție dedicat muzicii corale. Acesta se va desfășura pe durata unui an, va fi jurizat în două etape, iar în concertul de gală al Corului Madrigal din primavara anului viitor se vor interpreta exclusiv piesele alese în urma acestei competiții.“Cu ocazia aniversării a 92 de ani de la nașterea Maestrului Marin Constantin, inaugurăm un concurs de compoziție adresat compozitorilor până în 50 de ani, pe care dorim, în acest fel, să îi încurajăm să scrie lucrări corale și să le facilităm, prin activitatea Corului Madrigal și a corurilor Cantus Mundi, accesul la publicul meloman. Dincolo de dorința de a încuraja compozitorii, tineri sau maturi, ne dorim îmbogățirea și reîmprospătarea repertoriului coral, atât a celui pentru adulți, cât și a celui pentru copii, lucrările corale noi fiind extrem de reduse în ultimii 20 de ani”, a spus Anna Ungureanu, dirijorul Corului Național de Cameră “Madrigal – Marin Constantin”.
“Dacă în trecut Maestrul Marin Constantin ducea Madrigalul în școli pentru a-i apropia pe copii de muzică, astăzi aceste coruri de copii vin ele înspre Madrigal, prin intermediul programului Cantus Mundi. Mai mult decât atât, vectorul sensibil, care ne atinge pe toți atunci când vorbim despre un grup care cântă împreună, este integrarea socială. Fie că sunt romi, nevăzători sau maghiari, din mediul rural sau urban, copiii României ne-au demonstrat și de această dată că aceste bariere de comunicare se pot ridica, fără excepție”, a spus Emil Pantelimon, managerul Corului Național de Cameră “Madrigal – Marin Constantin”.
Compozitor și dirijor, Marin Constantin a pus bazele Corului Madrigal în 1963, fiind specialist în muzica renascentistă, cântul gregorian și baroc, precum și muzica tradițională şi contemporană românească. S-a dedicat muzicii, debutând ca dirijor de coruri studențești și de amatory, precum Corul Universității și Corul Sindicatului din Învățământ din București (1949-1951). A fost asistent la Facultatea de Filosofie din București (1948-1952), iar din 1954 a fost șeful sectorului muzical în Casa Centrală a Creației Populare (1954-1955), director general, dirijor al Ansamblului UTC din România (1951-1974), director adjunct al Direcției Muzicii din Ministerul Culturii (1960-1965), apoi profesor la catedra de Dirijat de Cor la Conservator (din 1960). Între 1966-1969 a fost directorul general al Operei Române.
Maestrul Marin Constantin a fost membru al Uniunii Compozitorilor (din 1956), fiind autorul multor piese corale. A fost fondator al Corului Universității din București (1948), Capelei Corale “Gheorghe Cucu” (1958) și al Corului Național de Cameră Madrigal (1963).
Din 7 iulie 1963, când a avut loc primul concert, până la evenimentul de adio din 2010, a fost dirijorul Corului Madrigal al Conservatorului București, un ansamblu de excepție, care s-a făcut cunoscut prin numeroase turnee întreprinse de-a lungul anilor în toată lumea. A susținut peste 4000 de concerte în țară și în lume, în cadrul unor importante festivaluri: George Enescu (România), Bordeaux (Franța), Viena (Austria), Handel (Germania), UNICEF (Franța), Toamna Varșoviană (Polonia), Anul Marcian (Italia), Primăvara la Praga (Cehia), Musica Antiqua Europae Orientalis (Polonia), Ohridsko Leto și Belef (Serbia) etc.