Reteta oferita de www.labucatarie.ro
Ingrediente:
• 1 pachet aluat foietaj;
• 1 lingura de ulei;
• 2 linguri apa;
• 10 g zahar;
• 500 ml crema de vanilie.
Ingrediente pentru crema de vanilie:
• 3 linguri faina;
• 6 linguri zahar;
• 2, 3 pliculete de zahar vanilat;
• ½ pachet unt;
• 250 ml lapte.
Ingrediente pentru glazura:
• O Ciocolata neagra;
• 25 g unt.
Mod de preparare:
Pentru inceput, faceti crema de vanilie pentru a avea timp sa se raceasca. Puneti intr-un vas faina, zaharul, zaharul vanilat, laptele si amestecati bine cu un tel pentru a nu se forma cocoloase. Puneti vasul pe foc si amestecati in continuu (la foc mic) pana cand devine o ciulama. Peste aceasta ciulama adaugati untul, taiat bucatele si amestecati pana se topeste. Luati de pe foc si dati la rece. Decupati o foaie de hartie de copt in forma dreptunghiulara (de dimensiunea tavii). O ungeti cu o pensula cu putin ulei. O puneti in tava si apoi luati un pachet de aluat si il intindeti pe hartia de copt. Dati cu pensula cu putina apa si presarati jumatate din zahar. Deasupra puneti o alta foaie de hartie de copt si peste ea o alta tava de aceeasi dimensiune. Bagati la cuptorul incalzit la 200 °C, timp de 15 minute. Scoateti, ridicati tava de deasupra, indepartati prima foaie de hartie de copt, usor cu ajutorul unei spatule, intoarceti aluatul, presarati si cealalta jumatate de zahar si puneti din nou hartia de copt, tava deasupra si bagati la cuptor ptr inca 10 minute. Scoateti foietajul si puneti-l la racit pe plansa de lucru. Taiati-l pe orizonatala in 3 fasii. Doua dintre fasii taiati-le in bucati mici (5 bucati mici). Pe fasia ramasa intreaga puneti crema de vanilie. Curatati marginile cu ajutorul unui cutit. Formati urmatorul strat din bucatile mici ale uneia din fasii. Mai puneti un rand de crema de vanilie. Curatati marginile cu ajutorul unui cutit. Ultimul strat se formeaza din bucatile ultimei fasii.
Pentru glazura topiti ciocolata neagra si untul si apoi puneti peste prajitura. Apoi taiati in 5 parti si serviti.