Multi parinti se confrunta cu dezinteresul copiilor fata de invatat si scoala. Este important sa intelegem cauzele acestuia pentru a putea schimba atitudinea negativa a copilului fata de invatat.
Noi, parintii, avem un rol esential in perceptia copiilor asupra educatiei lor. Simplul fapt ca noi realizam importanta anilor de scoala pentru viitorul lor nu este suficient pentru a-i ajuta si pe ei sa-si modifice atitudinea si comportamentul.
Insa ii putem indruma pentru a descoperi ei insisi relevanta educatiei pentru propriile visuri de viitor.
Iata 5 moduri in care putem schimba atitudinea negativa a copilului fata de invatat, prin tehnici sugerate de specialistii centrului educational VictoriaEdu Center:
1. Revizuieste si modeleaza motivatia
Motivatia de a invata este cel mai puternic factor ce influenteaza atitudinea copilului fata de educatie, dar este si cel mai dificil de pus in practica si mentinut in timp.
Copilul stie deja de ce trebuie si este neaparat nevoie sa mearga la scoala si sa invete. Ceea ce nu stie este de ce ar vrea sa faca asta? Din pacate, de cele mai multe ori dorintele, nevoile si obligatiile nu sunt aliniate (nici pentru noi adultii), motiv pentru care si rezultatele au de suferit. Motivatia externa nu este suficienta, ea trebuie trecuta prin propriul filtru de gandire si asimilare.
Intreaba-l pe copilul tau care sunt dorintele ei/lui, ce isi doreste sa devina in viitor, ce ii place cel mai mult sa faca. In functie de varsta, raspunsurile vor fi mai mult sau mai putin realiste, insa nu vei obtine rezultate daca incerci sa-i schimbi visurile.
Dimpotriva, plecand de la ceea ce isi doreste, explica-i ce cunostinte si competente ii vor fi necesare si felul in care diferite materii ii vor fi de folos pentru implinirea dorintelor sale. Doar asa perspectiva sa se va schimba – invatatul nu va mai fi ceva impus de altcineva, ci ceva de care are nevoie pentru a-si indeplini dorintele.
Exercitii de Motivare Pozitiva
Pare greu de realizat? Haideti sa facem un exercitiu: sa zicem ca isi doreste sa devina ”patron”. In acest caz va avea nevoie sa citeasca, inteleaga si scrie multe documente (limba romana – scris, citit, sinteza), sa-si prezinte afacerea (limbi straine, grafica), sa-si faca un plan de afaceri (matematica, logica, economie), sa poata crea un proces de productie (fizica, chimie, biologie), sa caute cei mai buni furnizori si clienti (geografie, limbi straine), sa impresioneze partenerii la intalniri (cultura generala).
Mai facem un exercitiu? Isi doreste sa faca ”moda”. Ca sa reuseasca va avea nevoie de cunostinte legate de culturi si civilizatii pentru a avea surse de inspiratie vestimentara (istorie, romane de atmosfera, pictura, sculptura etc.), sa exprime in desen viziunea (exercitii zilnice desen), sa calculeze materiale necesare (matematica), sa aleaga materiale de calitate si adecvate modelelor (biologie si chimie – materie prima si procese de productie), sa calculeze costuri pentru a stabili preturi profitabile (matematica), croitorie, tipare si lista poate continua.
Mai mult decat atat, pentru a le aduce visul cat mai aproape, incurajati-i sa cunoasca oameni care fac deja acel lucru sau ceva similar – sa intrebe cum au reusit, ce au avut de facut, ce probleme au aparut si cum le-au solutionat. O alta idee buna ar fi sa mearga cateva zile in timpul vacantei si sa vada cum arata o zi de lucru in acel domeniu. Poate sunt expozitii, conferinte sau workshop-uri la care poate participa pentru a afla mai multe.
Daca nu stie ce ii place si ce si-ar dori sa faca in viitor – poti apela la un consilier pentru a face cateva teste de personalitate, talente si abilitati pentru a descoperi impreuna meseriile care i se potrivesc.
2. Obiective clare si permanent urmarite
Daca motivatia este soferul, obiectivele sunt destinatia. Daca ai nevoie sa ajungi undeva, trebuie sa stii clar unde si cum anume.
Avand obiective clare, SMART (Specifice, Masurabile, Accesibile, Realizabile, setate pentru o anumita perioada de Timp), acestea pot spori motivatia si pot fi de ajutor in crearea unor asteptari clare si realiste.
Insa doar stabilirea obiectivelor nu este suficienta. Obiectivele, odata identificate, trebuie urmarite constant. Notand progresul facut, copilul poate vizualiza de unde a plecat, unde a ajuns si ce mai are de facut pentru atingerea obiectivelor. Rezultatele pozitive cresc si motivatia, astfel copilul nu mai resimte competita cu altii, ci se concentreaza pe calatoria lui individuala spre implinirea visurilor sale. Este o abordare care elimina stresul comparatiei cu alti copii si care il ajuta sa se concentreze pe ceea ce doreste el/ea sa obtina.
3. Persoanele din jur conteaza
Este foarte important ca fiecare copil sa simta ca cei din jur au incredere in fortele sale de a-si atinge obiectivele si de a reusi in ceea ce isi propune, ca este sustinut si incurajat sa evolueze si ca i se acorda credibilitate atunci cand isi expune ideile si obiectivele.
Asteptarile celor din jur reprezinta un plus de motivatie pentru ca, dincolo de dorinta de a reusi, exista si dorinta de a nu dezamagi prin nerespectarea promisiunilor sau angajamentelor luate fata de cei dragi si importanti din jurul sau.
4. Construirea unei pareri pozitive fata de sine
O alta componenta vitala pentru atitudinea potrivita fata de invatat este parerea despre sine. Copilul trebuie sa fie constient ca este capabil sa isi indeplineasca obiectivele si sa creada in fortele proprii.
De multe ori o nota proasta sau atitudinea gresita a unui profesor il pot face pe elev sa isi piarda speranta, sa considere ca nu este suficient de bun. Ceea ce trebuie sa il faci sa inteleaga este ca acea nota determina doar cunostintele din acel moment, nu este reprezentativ pentru el/ea ca persoana sau limitativ pentru viitorul sau.
5. Asigura-te ca dureaza
Motivatia interna poate ajuta foarte mult elevul, insa exista ceva mult mai puternic ce il poate ajuta chiar si in momentele mai dificile. Acel ceva este rutina sanatoasa de a face lucrurile din timp, cu atentie si avand rabdare sa construiasca un obiectiv pe termen mediu si lung.
Astfel, obiceiul odata integrat in viata de zi cu zi, ii va fi mult mai usor sa-l aplice si in viitor. Disciplina de a invata si acumula cunostinte se va transforma in disciplina de a-si dezvolta competente si a realiza pas-cu-pas visurile.