Federaţia SANITAS a declansat luni grevă generală în unităţile sanitare din România, protestul fiind derulat de aproximativ 80.000 de cadre medicale, dar şi personalul tehnic (TESA), membri ai sindicatului Sanitas. Numerosi protestatari s-au adunat , luni dimineaţa, în faţa Spitalului Floreasca.
„Greva este pe termen nelimitat. Fac un apel către parlamentari să se mobilizeze, astfel încât să se asigure cvorumul iar mâine ar trebui să fie plenul care să voteze toate amendamentele depuse de Sanitas. Sunt peste 82.000 de semnaturi adunate. În continuare personalul TESA din spitale e printre cele mai prost plătit din sistemul bugetar. Aceste două ordonanţe ale Guvernului, în loc să rezolve inechităţile, le-au adâncit şi mai mult. În spital, asistentele şi personalul TESA asigură acum o treime din necesar şi sunt tratate doar urgenţele. Am făcut apel către asociaţiile de pacienţi din ţară să transmită în teritoriu, cazurile care nu sunt urgenţe să rămână acasă. În cazul în care vom avea succes şi parlamentarii vor vota amendamentele, vom fi obligaţi să încheiem această formă de protest”, a declarat liderul Federatiei Sanitas, Marius Sepi, conform Mediafax.
Potrivit SANITAS, acest lucru presupune că 2/3 din salariații aflați în unitățile sanitare pot participa la grevă, restul de 1/3 din angajați trebuie să asigure continuitatea actului medical. Aceștia din urmă pot să nu fie membrii de sindicat.
Cea mai stringentă solicitare a membrilor Federaţiei SANITAS vizează acceptarea plăţii sporurilor la nivelul anului 2016, şi nu al anului 2009, pentru personalul care are acest drept, după cum a declarat săptămâna trecută prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi.
Totodată, sindicaliștii cer introducerea în Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului 20/2016 a angajaţilor care lucrează în serviciul tehnic administrativ – 23.000 de persoane, a funcţionarilor publici din Direcţiile de Sănătate Publică – 1.800 de oameni şi a celor din creşe şi grădiniţe – aproximativ 1.500 de persoane.
„De asemenea, Sanitas mai solicită reducerea diferenţelor salariale de până la 800 de lei între asistenţii medicali absolvenţi ai şcolilor postliceale sanitare şi cei cu studii superioare, ambele categorii având aceeaşi profesie, având aceeaşi fişa a posturilor şi aceleaşi atribuţii”, a spus Marius Sepi.
Federaţia Sanitas a cerut şi reducerea diferenţelor de salarizare de până la 1.200 de lei între spitalele clinice şi neclinice şi trecerea asistenţilor din asistenţă socială pe grila din sistemul neclinic.
”Întrucât greva înseamnă întreruperea voluntară a muncii, și bazându-ne pe faptul că nimeni nu poate fi constrâns să facă grevă sau să renunțe la ea, vă recomandăm ca în data de luni, 31 octombrie 2016, să nu se programeze operații, să nu se facă internări, să nu se elibereze rețete, cu excepția cazurilor de urgență care nu pot fi amânate.
Facem apel la pacienți să amâne, pe cât posibil, prezentarea la unitățile medicale, în data de 31 octombrie 2016.
Ne cerem scuze față de persoanele care vor fi afectate de greva noastră și îi rugăm să înțeleagă că revendicările noastre sunt pentru asigurarea unui act medical de calitate, făcut de un personal motivat corespunzător ce își desfășoară activitatea în condiții decente de lucru, cu respectarea normativului de personal, cu asigurarea stocului corespunzător de materiale și medicamente necesare, adică cu dotări corespunzătoare.
CITESTE SI:
Caragiale poposeste in Parcul Izvor
Specialisti in psihologie si psihoterapie ii invata pe parinti sa evite depresia parentala
Medicamentele eliberate pe baza de reteta, mai ieftine cu 35%
Retetele pot fi eliberate si offline atunci cand pica sistemul cardului de sanatate