Aproape 50 milioane de copii ”dezradacinati” cutreiera lumea in cautarea unui adapost, potrivit UNICEFCriza migratiei in Europa si in lume va figura pe agenda apropiatei sesiuni a Adunarii generale a ONU ce se va desfasura in curand la New York. Cu acest prilej, UNICEF vine cu un raport in care demonstreaza mai mult decat argumentat ca primele victime ale crizei migratiei sunt copiii, ei reprezentand aproape jumatate din refugiatii existenti la ora actuala in lume, potrivit Promptmedia.ro.

Apropape 50 de milioane de copii au traversat frontierele sau s-au refugiat fortat in zone invecinate tarilor lor, se arata in raportul UNICEF intitulat “It’s about Child” dat publicitatii miercuri si care urmeaza a fi dezbatut in cadrul sesiunii Adunarii generale a ONU, ale carei lucrari se deschid in 13 septembrie, precum si la o reuniune a sefilor de stat conscrata gestionarii masivelor miscari de refugiati si migranti, ce urmeaza sa aiba loc o saptamana mai tarziu. Documentul, releva corespondentii de presa citand surse UNICEF, are scopul de a atrage atentia asupra necesitatii urgente de a face ceva pentru salvarea copiilor “dezradacinati”, aruncati in necunoscut si mizerie din cauza conflictelor sangeroase din diverse zone ale lumii.

S.O.S.!

“Situatia este din ce in ce mai preocupanta”, a explicat presei Ted Chaiban, directorul programelor UNICEF. Zeci de milioane, mai exact unul din 70 copii din lume, traiesc in afara tarii natale. Dintre ei, 31 milioane sunt refugiati si solicitanti de azil, iar alte 17 milioane au fost nevoiti sa migreze chiar in interiorul tarilor lor sau invecinate pentru a scapa de violente si conflicte ucigatoare. Ceea ce deplange insa Ted Chaiban este faptul ca acesti copii, in periplul lor catre alte destinatii, desi trebuie sa fie protejati, nu se bucura de atentia comunitatii internationale in dezbaterile refritoare la criza migratiei.

Ei trebuie insititi si aparati de violente, de traficantii de carne vie, de exploatare. Oficialul UNICEF considera necesara crearea de itinerare speciale protejate, iar in statele de destinatie trebuie asistati in mod sistematic de catre reprezentanti legali, de ONG-uri sau de stat, in primul rand pentru a-si regasi eventual familiile.

In Asia si Africa se adauga si dereglarile climatice

Raportul UNICEF constata ca jumatate din numarul global al refugiatilor din lume sunt fiinte cu varste sub 18 ani, dar 13% din numarul migrantilor la nivel international sunt copii. In ultimii zece ani, numarul global al copiilor plasati sub protectia Inaltului Comisariat al ONU pentru Refugiati(HCR)aproape ca s-a dublat, ca urmare a recentelor crize, in special a celei siriene. Numai in perioada 2010-2015, numarul lor a crescut cu 77%. In aceste prime sase luni ale anului curent, aproape 70% dintre copii au gasit refugiu in Uniunea Europeana pentru a scapa de conflictele din Siria, Irak si Afganistan.

Europa este inca departe de a primi un numar mai mare de copii

Europa, subliniaza raportul UNICEF, este departe de a fi continentul ce primeste cel mai mare numar de copii migranti. 39% dintre ei traiesc acum in Asia,20% au migrat in interiorul continentului american : in America centrala, America Latina, Statele Unite, Mexicul, Canada. Unul din trei migranti in interiorul continentului african este copil, ceea ce inseamna de doua ori mai multi copii migranti in aceasta regiune decat media mondiala. In Asia, spune oficialul UNICEF Ted Chaiban, cauzele sunt adeseori legate de efectele dereglarilor climatice, iar in Africa, lipsa apei, a alimetatiei se conjuga cu efectele conflictelor politico-militare.