Una dintre noutăţile anului şcolar care va începe în 12 septembrie va fi şi finalizarea examenelor naţionale mai devreme, dupa ce in anul scolar 2015-2016 calendarul a fost extrem de aglomerat.
“Abia astăzi finalizăm bacalaureatul şi toată vara am avut numai examene naţionale şi în felul acesta nu am dat posibilitatea colegilor profesori să îşi poată lua concedii, dar nici elevilor nu le-am dat posibilitatea de a fi în vacanţă. O altă noutate cu care venim la început de an şcolar este optimizarea calendarelor pentru evitarea suprapunerilor activităţilor de desfăşurare a examenelor naţionale”, a explicat secretarul de stat in Ministerul Educatiei, Monica Anisie.
Oficialul a spus ca incepand cu anul scolar 2016-2017, toată activitatea de examene şi concursuri va fi finalizată în 24 iulie, urmând ca a doua sesiune de bacalaureat să fie reluată în 21 august, pentru a permite şi cadrelor didactice să aibă concediu.
Noul an şcolar va avea 35 de săptămâni de cursuri, însumând 169 de zile lucrătoare, şi o vacanţă de primăvară de două săptămâni, pentru a permite organizarea examenului de definitivat şi participarea la olimpiadele naţionale, iar cursurile se vor încheia cu o săptămână mai devreme, în 16 iunie.
“Am luat această decizie( două săptămâni de vacanţă de primăvară -n.r.) pentru ca elevii să poată participa la mai multe olimpiade în acelaşi timp. După cum ştiţi, până acum, olimpiadele erau organizate în săptămâna Şcoala altfel, iar elevii nu aveau posibilitatea să participe la olimpiadele naţionale pentru că se suprapuneau datele. În felul acesta, fiind organizate în două săptămâni, încercăm să le dăm posibilitatea elevilor să participle la etapele naţionale ale olimpiadelor şcolare”, a spus secretarul de stat, citat de Realitatea.net.
Semestrul I va avea 19 săptămâni, iar semestrul al doilea, 16 săptămâni. Ca noutate, cursurile pentru clasa a XII-a se vor încheia în 26 mai 2017, iar pentru clasa a VIII-a cursurile se vor termina în 9 iunie.
Secretarul de stat în Ministerul Educaţiei a mai spus că au fost primite numeroase solicitări şi din partea elevilor, şi din partea părinţilor, a sindicatelor, ca încheierea cursurilor pentru anul şcolar următor să se realizeze mai repede.
O altă noutate a anului şcolar vizează posibilitatea dată unităţilor de învăţământ preuniversitar de a flexibiliza perioada programului naţional “Şcoala Altfel”.
“Până acum exista o perioadă fixă, am pilotat anul trecut, când am dat posibilitatea pentru ciclul primar şi preşcolar să poată organiza oricând acest program. Acum, oferim posibilitatea tuturor să îşi realizeze programul aşa cum îşi doresc”, a mai spus secretarul de stat din Ministerul Educaţiei.