Conform unor date din anul 2015, ale companiilor aeriene prezente in Romania, unul din 10 romani care pleaca in vacanta alege o destinatie exotica. Printre preferintele romanilor se afla insulele Thailandei, Cambodgia, Maldive, insulele din Oceanul Indian si zona Caraibelor, plus circuite prin America de Sud, America de Nord si Asia. In topul informatiilor pe care le cauta turistii romani care aleg o astfel de destinatie se afla si cele legate de bolile si virusurile exotice care ii pot afecta.
”A calatori pe o insula din Caraibe, Oceanul Indian sau in Asia de Sud-Est nu inseamna neaparat ca ne expunem mai mult sau mai putin unor boli, ci ca organismul este mai putin adaptat la realitatea acelei tari si are nevoie de ceva timp pentru a se adapta. In lipsa acestui timp, pentru ca o vacanta dureaza de obicei 10-14 zile, avem nevoie de cateva masuri de preventie, care sa ne imunizeze pana ce organismul nostru incepe sa se adapteze mai bine la conditiile locale. Pe langa toate acestea, este foarte important sa alegem locatii adecvate pentru cazare si servirea mesei, verificate si recomandate de agentiile de turism.”, explica Daniela Shah, co-proprietar al agentiei de turism Eturia, specializata pe destinatii exotice extraeuropene. Fiind medic la baza, Daniela Shah spune care sunt cele mai importante masuri pe care trebuie sa le luam atunci cand calatorim in destinatii exotice.
Igiena, cea mai buna preventie. Simpla spalare a mainilor cu apa si sapun sau, in lipsa acestora, cu servetele sau gel dezinfectant ne poate scapa de foarte multe neplaceri. Putine persoane stiu ca virusurile respiratorii (de exemplu, cel al gripei porcine) se transmit si prin atingerea ochilor, nasului si gurii cu mainile nespalate, pentru ca aceste virusuri pot persista ore in sir pe diverse suprafete pe care le putem atinge accidental (clante, usi, mese, suprafete din bai, bucatarii, restaurante, jucariile copiilor etc). Deci, in orice vacanta este absolut necesara spalarea frecventa pe maini cu apa calda si sapun, pentru cel putin 20-30 secunde, si, pentru calatorii impreuna cu copiii este importanta dezinfectarea riguroasa a jucariilor si a altor obiecte folosite de ei in locurile publice (biberoane, sticle de apa, lingurite etc).
Alimentatia atenta. O greseala facuta adesea de turisti este ca in prima zi de vacanta incearca toate preparatele traditionale, toate condimentele, fructele si legumele. Pentru stomac este o trecere fortata de la rutina de acasa la explozia de gusturi si arome din zonele exotice. Toate acestea, suprapuse cu oboseala unui zbor de multe ore cu avionul, pot duce la solicitarea excesiva a aparatului digestiv, manifestata prin stari vomitive sau diaree. Trebuie evitate consumul de fructe si legume nespalate sau alte produse de la vanzatorii ambulanti, consumul de lapte sau produse de lapte nepasteurizat si consumul de peste (in special baracuda) sau carne insuficient pregatite termic sau din surse nesigure.
Hidratare abundenta. In special pentru vacantele la plaja, dar si pentru circuite in zone cu indicele razelor ultraviolete peste 6 (de la ecuator si chiar pana la poli, in anumite perioade din an), hidratarea impreuna cu protectia solara ne vor ajuta sa prevenim insolatia si arsurile solare. Pentru perioadele in care ne expunem la soare este imperios necesar sa folosim creme cu factor de protectie solara 50 si este recomandat sa avem si o crema dupa plaja, care poate preveni eventuale neplaceri. Pentru copii in special, recomandam folosirea hainelor cu protectie UV, exista tricouri, palarii, costume de baie si pantaloni speciali, si sa nu stea sub actiunea directa a razelor solare dupa ora 10:30 dimineata sau dupa-amiaza, inainte de ora 16:30.
Recomandam ca in destinatiile exotice sa se foloseasca pentru baut doar apa imbuteliata, iar in unele locuri (de exemplu, Africa), chiar si pentru a va spala pe dinti.
Folosirea substantelor repelente. Tantarii sunt purtatorii majoritatii virusurilor exotice. Se pot folosi solutii naturale pe baza de citronella, eucalipt sau repelenti mai puternici cu DEET. Exista plasturi si bratari care protejeaza purtatorul (compatibile chiar si pentru sugari), dar si solutii si spray-uri care se aplica direct pe piele (pentru copii peste 2 ani si adulti).
„Auzim, de cele mai multe ori de la televizor sau din presa despre cate o maladie tropicala ce ajunge ocazional in centrul atentiei, insa asta nu inseamna ca virusul cauzator abia a aparut, ci doar ca in acel moment a inceput sa afecteze mai multi oameni. Si nu inseamna ca inainte nu au fost epidemii cu acel virus, ci doar ca au cuprins comunitati mai restranse, sau poate pur si simplu acea stire nu a fost suficient de impresionanta incat sa atraga atentia mass media. Daca e sa ma gandesc doar la ultimii ani, au existat holera, gripa porcina, gripa aviara, Ebola, acum vedeta este Zika, si probabil in viitor vor mai fi si altele. Fiecare turist care pleaca in vacanta intr-o destinatie exotica in afara Europei (mai putin America de Nord, Australia sau Noua Zeelanda) trebuie sa fie informat ca totul va fi complet diferit de ceea ce stia si ca acesta este si farmecul unei destinatii exotice. Daca se respecta insa masurile elementare de igiena mentionate mai sus, precum si metodele de preventie recomandate de medic, putem calatori oriunde fara griji, pentru a descoperi minunatiile acestei planete pe care suntem privilegiati sa traim. Praemonitus praemunitus, adica prevenit inseamna pregatit.” a completat Daniela Shah.
De asemenea, trebuie sa tinem cont ca fiecare zona are specificul ei si, inainte de fiecare calatorie exotica, se recomanda turistilor o discutie cu un medic specialist de boli tropicale sau epidemiolog, acesta fiind singurul care are autoritatea legala de a recomanda un tratament preventiv pentru calatoria intr-o anumita zona tropicala sau ecuatoriala, in concordanta cu eventualele afectiuni preexistente ale acestora.