România a câștigat Concursul Complet Internaţional (CCI 1*) la Transylvania Horse Show 2016 prin Sandra Takacs cu calul Olimpia. La această disciplină de Probă Completă concurenții au avut de parcurs trei probe: dresaj, obstacole și cross-country (probă în care călăreții trebuie să termine cursa într-un interval de timp prestabilit, sărind peste obstacole din natură: bușteni, garduri, iazuri și șanțuri, fiind astfel una dintre cele mai spectaculoase probe din concurs). Pentru a fi în clasament, cuplul cal-călăreț trebuie să parcurgă integral toate cele trei probe, iar câștigător este declarat cuplul care, după cele trei probe de concurs, a acumulat cele mai puține puncte de penalizare. Concursul a fost organizat în colaborare cu Federația Ecvestră Română (FER) și Federația Ecvestră Internațională (FEI).
Și copiii au fost „răsfățați” prin ateliere de creație, plimbări pe ponei, standuri artizanale și dulciuri autohtone. Experiența autentic românească i-a încântat pe cei peste 4.000 de spectatori care au venit in inima naturii pentru a urmări spectacolul ecvestru.
„One more year” a fost sloganul cântat în cor de către studenții străini care la finalul competiției, vopsiți pe față și purtând drapelurile țărilor pe care le reprezentau au sărbătorit încheierea concursului printr-un celebru dans românesc, în frunte cu organizatorul Mihnea Vârgolici.
Competiția Cupa României la Probă Completă, la categoria Novici seniori, a fost câștigată de românul Călin Nemeș care la această clasă a făcut echipă cu calul Funny Flight. Medalia de aur la categoria Novici juniori a fost câștigată de Sandra Takacs (România) pe calul Smucig, iar la categoria Prenovici seniori a câștigat Daria Gladun (România) cu calul Cameo.
Pe parcursul evenimentului Transylvania Horse Show au fost trei tipuri de competiții: Concurs Complet Internațional (CCI*),Cupa României la Probă Completă, categoria Novici și Pre Novici,Concursul Internațional Universitar – Cupa Națiunilor pentru Studenți (AIEC Student Riders Nation Cup – România 2016), organizat în colaborare cu Association International des Etudiants Cavaliers (AIEC). De altfel din 2011, Transylvania Horse Show este o prezență anuală în calendarul AIEC (Association International des Etudiants Cavaliers) și a fost votată Competiția Anului de patru ori în ultimii cinci ani.
În cadrul Cupei Naţiunilor pentru Studenţi la Concursul Internaţional Universitar (AIEC Student Riders Nation Cup – România 2016), aurul la proba combinată pe echipe (dresaj și obstacole) a fost câștigat de echipa Germaniei. Argintul a revenit echipei Finlandei, iar bronzul echipei Irlandei. În cadrul probei de dresaj, s-a impus tot echipa Germaniei, locul doi fiind ocupat de echipa Austriei, urmată de Belgia. Primele trei locuri la proba de obstacole au fost câștigate de echipele Marii Britanii, Finlandei și Germaniei.
La individual, în cadrul probei combinate (dresaj și obstacole) s-a impus Fiona Hanigschnabl (Austria), urmată de Robin Moors (Belgia) și Tori Dixon (Irlanda). Proba de individual obstacole a fost câștigată de Fransizka Ritter (Germania), argintul a plecat în Marea Britanie, la Sophie Hall, iar bronzul i-a revenit din nou Fionei Hanigschnabl (Austria). Primele trei locuri, la proba de dresaj, au fost ocupate de Tori Dixon (Irlanda), Yolanda Palmer (Elveția) și Fiona Hanigschnabl (Austria).
Transylvania Horse Show a fost pentru a șasea oară la rând cel mai popular eveniment ecvestru al anului de către iubitorii de cai și de echitație. Fiind unul dintre cele mai importante concursuri hipice internaționale din România, acesta a reunit la Prod (comuna Hoghilag, 16 km de Sighișoara) concurențidin 16 țări, precum și oficiali ai lumii ecvestre naționale și internaționale.
Competițiile sportive de dresaj, cross-country și obstacole la care au participat călăreți veniți din toate colțurile Europei (Marea Britanie, Germania, Irlanda, Belgia, Elveția, Finlanda, Austria, Suedia, Olanda, Spania, Norvegia), dar și din Noua Zeelandă; show-ul de acrobații ecvestre susținut de tineri din Prod care au avut la dispoziție numai trei săptămâni pentru antrenament; demonstrațiile de dresaj cu cai frizieni, spectacolul muzical emoționant cu sunete de toacă și doine au creat un eveniment unic cu aer de legendă.