Mai multe puncte de prim-ajutor asigurate de pompieri şi paramedici SMURD, au fost inaugurate, duminică, în Mamaia, Eforie Nord, Costineşti şi Neptun, principalele staţiuni ale litoralului românesc unde au fost înregistrate cele mai multe situaţii de urgenţă din ultimii cinci ani. Proiectul-pilot este derulat de MAI, potrivit Money.ro.
„Rolul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă şi, în general, al Ministerului Afacerilor Interne este să se asigure că populaţia este întotdeauna în siguranţă. (…) Aici (pe litoral – n.r.) avem o problemă care se generează printr-o migraţie temporară a populaţiei, deci pe an, aproape un milion de oameni ajung într-o perioadă scurtă pe plajele Constanţei şi bineînţeles aceşti oameni sunt expuşi unor riscuri specifice zonei şi sezonului. Până acum, au făcut tot ce au putut să facă, colegii de la ambulanţă, colegii de la SMURD, intervenind terestru şi bineînţeles în colaborare cu colegii de la Salvamar. (…) Ce sperăm să realizăm prin acest proiect ? Să reducem timpii de reacţie, să salvăm mai mulţi oameni. Din păcate, înecuri avem în fiecare an, numărul lor este unul semnificativ, motiv pentru care acum o să analizăm comparativ ce a fost cu ce va fi şi să vedem dacă reuşim să salvăm oameni în plus. În acelaşi timp oamenii pot să obţină un sfat sau să ajungă ei la punctul de prim-ajutor şi de aici se poate lua legătura cu unitatea de primiri urgenţe şi se decide, dacă este necesar, transferul la spital sau nu sau ce trebuie să fie făcut”, a declarat secretarul de stat, şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, dr. Raed Arafat.
În trei dintre aceste locaţii vor exista autospeciale tip şenilată de mici dimensiuni care vor putea transporta, în caz de nevoie, persoanele care necesită ajutor medical de pe plajă până la arterele rutiere unde vor putea ajunge ambulanţele. La punctele de prim-ajutor va exista în permanenţă personal calificat, pregătit să răspundă în cazul producerii unor situaţii de urgenţă medicală ce pot apărea în rândul celor prezenţi pe plajele staţiunilor.
Pe mare, în zona Mamaia, Eforie Nord, Costineşti, Portul turistic Tomis şi Portul Mangalia vor exista cinci ambarcaţiuni ale IGSU cu personal calificat să intervină în situaţii de urgenţă. De asemenea, pe lacul Siutghiol va exista permanent o ambarcaţiune a inspectoratului pentru situaţii de urgenţă.
Staţiunile incluse în acest proiect-pilot sunt cele unde în ultimii cinci ani s-au înregistrat cele mai multe situaţii de urgenţă soldate cu victime. Pentru reducerea timpului de răspuns la situaţii de urgenţă, ISU Constanţa va înfiinţa nouă puncte de lucru temporare încadrate cu câte o autospecială cu apă şi spumă, suplimentar faţă de cele 10 existente în prezent.
Prin dislocarea personalului operativ din 10 judeţe, peste de 350 de pompieri vor fi la datorie, zilnic, în staţiunile de pe litoral, pentru ca românii să aibă o vacanţă fără evenimente care să le pună viaţa în pericol. Tehnica specifică de intervenţie (ambarcaţiuni, ambulanţe SMURD, şenilate) va susţine misiunile orientate spre siguranţa celor care aleg să-şi petreacă timpul liber pe litoral.
O atenţie deosebită a fost acordată şi eficientizării misiunilor de răspuns la situaţii ce pot apărea pe A2 si A4, astfel că, în fiecare weekend, mai multe echipaje vor asigura intervenţiile (inclusiv cele medicale de urgenţă) pe tronsoane prestabilite, cu personal şi tehnică din judeţele Călăraşi, Constanţa, Ialomiţa şi Bucureşti-Ilfov.
De asemenea, conform Planului General de măsuri „Estival 2016″ realizat la nivelul MAI, îpână la sfârşitul sezonului, au fost dispuse o serie de măsuri organizatorice pentru creşterea siguranţei turiştilor care se vor afla pe litoralul românesc al Mării Negre. Dacă anul trecut numărul forţelor de ordine a fost de aproximativ 900 de angajaţi ai MAI, anul acesta numărul celor implicaţi în acţiunile de menţinere a climatului de siguranţă pe litoral a fost crescut semnificativ. Peste 1.500 de poliţişti, pompieri, jandarmi, poliţişti de frontieră, medici şi paramedici SMURD şi piloţi ai IGAV vor asigura misiunile de asigurare a ordinii publice în staţiunile de pe litoralul românesc.
În perioada de vârf a sezonului estival, începând cu 1 iulie, pe lângă dispozitivul de siguranţă publică asigurat de structurile teritoriale din judeţul Constanţa, vor fi detaşaţi aproape 300 de poliţişti din ţară de la formaţiunile de ordine publică, investigaţii criminale şi criminalistică.
Conform dispoziţiei ministrului Afacerilor Interne, la sfârşitul fiecărei săptămâni, având în vedere numărul mare de turişti care se vor deplasa spre litoral, structurile de Poliţie Rutieră vor avea la dispoziţie elicoptere ale IGAV pentru asigurarea suportului aerian şi pentru monitorizarea traficului rutier.