„Hepatita C este, de acum înainte, o boală vindecabilă. Să poți vindeca o boală cronică virală nu este deloc ușor, de aceea această situație este una excepțională în rîndul infecțiilor cronice virale”, a explicat Conf. Dr. Cristian Gheorghe, Președinte al Comitetului de Gastroenterologie Român.
Noile terapii reușesc acest lucru într-un mod impresionant. Rata de vindecare este foarte importantă pentru pacienți, dar, pe termen lung, această rată de vindecare este cu atât mai importantă pentru societate și pentru eradicarea derfinitivă a virusului.
Până în prezent, din cei 2.700 de pacienți înscriși în programul de tratament STOP Hepatita, 1.000 sunt deja vindecați, a anuntat joi Mihaela Geoană, Președinte al Fundației Renașterea, cu ocazia prezentarii programului STOP Hepatita, început în luna iulie, 2014.
„STOP Hepatita este un program cu rezultate excelente, după doar doi ani de activitate. În prezent, cazurile de hepatită sunt subraportate si subdiagnosticate la nivel național, de aceea am încercat, în perioada 2014-2015, să transmitem toate informațiile necesare în rândul pacienților români printr-o amplă campanie de comunicare. În cadrul programului de informare, prevenție și educare am reușit să transmitem mesajele noastre către 300.000 persoane și cadre medicale, am testat alte 3.000, dintre care 10% au fost confirmate pozitiv. Până în prezent, din cei 2.700 de pacienți înscriși în programul de tratament, 1.000 sunt deja vindecați. În continuare ne vom concentra pe progresul din domeniul medical, dar și pe identificarea noilor tratamente pentru hepatita C”, a declarat Mihaela Geoana.
Fundația „Renașterea” pentru Sănătate, Educație si Cultură a organizat joi, 28 aprilie 2016, la Reședința Ambasadorului Italiei la București, o nouă dezbatere în cadrul programului național „STOP Hepatita”, relansat la începutul acestui an, cu tema: „Hepatita C este acum vindecabilă. Informează-te, testează-te, tratează-te.”
Excelența Sa Diego Brasioli, Ambasadorul Italiei în România a salutat eforturile Fundației Renașterea și ale partenerilor săi pentru continuarea programului de informare, educare și prevenție a hepatitei în România. De asemenea, a felicitat implicarea tuturor reprezentanților în demersul de informare și eradicare al hepatitei C la nivel național.
Prof. Dr. Victoria Aramă, Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” a prezentat mai multe informații despre răspândirea de moment a infecțiilor cu virusuri hepatice, dar și despre intențiile sistemului de sănătate român cu privire la acest virus: „Din păcate, pentru virusul hepatitic C nu există un vaccin eficient în acest moment. În România, prevalența infecțiilor cu virusul hepatitic C este mult mai mare decat în multe alte țări europene, iar mortalitatea în rândul pacienților este foarte mare în acest moment. Această infecție are o evoluție invariabilă în timp, de aceea este important să diagnosticăm precoce infecția. Pe termen scurt și lung ne propunem să tratăm un număr cât mai mare de pacienți și să limităm răspândirea infecției astfel încat să ajungem, la un moment dat, la eradicarea bolii.”
Nicoale Banicioiu, Deputat în cadrul Camerei Deputaților a discutat mai mult despre aspectele legislative ale demarării programului „STOP Hepatita”: „Nu a fost deloc ușor ca această variantă terapeutică modernă să fie introdusă în România. Între 2014-2015 am fost martorii multor discuții în contradictoriu pentru că România nu avea cadrul legislativ necesar introducerii unui astfel de tratament inovator. În această privință, orgnizațiile de pacienți au jucat un rol benefic, ce a urgentat schimbările de care sistemul românesc avea nevoie. Am refăcut astfel încadrarea legislativă, am regândit legi și am încercat să aducem situația din țară la nivel cu cea europeana. Astfel, am reușit să introducem tratamente noi, inovatoare, dar la prețuri accesibile pentru statul român.”
Marinela Debu, Președinte al Asociației de Pacienți cu Afecțiuni Hepatice a adăugat: „România este una dintre țările ce reprezintă un exemplu frumos, pozitiv, pentru că am început să introducem acest tratament excepțional. Hepatita C nu este doar o simplă boală cronică, este o boală infecțioasă și trebuie să investim în tot ceea ce înseamnă hepatită, trebuie să mergem în rândul oamenilor și să îi descoprim pe cei infestați, să îi aducem lângă noi să se testeze, să ajungem să eradicăm această infecție din societate.”