Presedintele Klaus Iohannis a anuntat luni ca a promulgat legea privind indemnizatia pentru cresterea copiilor, seful statului considerand ca actul normativ este bine-venit.
Potrivit legii, parintele care doreste sa stea doi ani in concediu de maternitate va primi o indemnizatie echivalenta cu 85% din salariu, indiferent cat de mare este acesta.
Guvernul este insa intr-o situatie dificila deoarece eliminarea plafoanelor in cazul indemnizatiilor pentru cresterea copiilor inseamna alte 500 de milioane de lei. Recent, premierul a declarat ca, daca nu vor fi bani la rectificarea bugetara din vara, ia in calcul amanarea acestei legi.
“Chiar astazi (n.r. luni) am semnat un decret de promulgare pentru o lege care, cu siguranta, este din zona dvs, este vorba de decretul de promulgare a legii pentru modificarea si completarea OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, adica indemnizatia pentru mame”, a spus Iohannis, la ceremonia de investitura a noului ministru al Muncii, Dragos Pislaru.
“Va incurajez pe dvs (n.r. ministrul Muncii) si pe dvs, dl prim-ministru, sa gasiti in Guvern cele mai bune solutii pentru a aplica cat se poate de repede aceasta lege. Eu va rog sa nu tratati aceasta chestiune intr-un mod contabil. Este o lege proactiva, din zona politicilor demografice, care, cu siguranta, este foarte importanta pentru Romania”, a adaugat Iohannis.
Plenul Camerei Deputatilor a adoptat la finalul lunii martie proiectul de lege prin care se elimina plafonul maxim al indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului si prin care se stabileste ca indemnizatia va fi acordata pana cand copilul implineste doi ani.
Persoanele care timp de doi ani au realizat minim 12 luni venituri supuse impozitului beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului timp de doi ani si timp de trei ani, pentru copilul cu handicap, dupa cum prevede unul dintre articolele acestui proiect de lege.