Peste 170 de parinti, dornici sa afle informatii actuale despre diversificarea alimentatiei bebelusului au luat parte joi, 24 martie la un nou seminar marca Social Moms. Evenimentul a avut loc la Jubile The Ballroom si i-a avut ca invitati pe Alina Papadopol – medic specialist pediatrie, Camelia Toader – medic specialist pediatrie, Ana Maria Mitrus – mommy blogger, Crina Coliban – specialist in alaptare, diversificare si copii mofturosi si Ela Craciun – VIP Mom.
Seminarul a fost deschis de Alina Papadopol, Medic Specialist Pediatrie, Masterand in Alergologie la Universitatea de Medicina din Southampton, Marea Britanie. Ea le-a vorbit mamicilor despre principiile diversificarii si despre noutatile in acest domeniu. Astfel nu se recomanda ca diversificarea sa inceapa mai devreme de 4 luni si mai tarziu de 6 luni si jumatate. Pentru ca bebelusii au tendinta de a accepta mai usor alimentele dulci, este bine ca diversificarea sa inceapa cu legumele, si apoi sa fie introduse fructele, iar in ceea ce priveste carnea, aceasta se introduce dupa primele saptamani, in niciun caz la 10 luni
Chiar daca bebelusii stramba din nas la piureul de legume, nu trebuie sa adaugati sare sau zahar in mancare. Aceste condimente nu se adauga in plus fata de cantitatea continuta deja in alimente. Iata si lista cu alimentele interzise bebelusilor:
- Mierea – exista un risc scazut de botulism
- Oua, carne, peste insuficient preparate termic
- Branzeturi nepasteurizate – risc de gastroenterite
- Peste mare (rechin, balena) – continut crescut de mercur
Ultimele cercetari in domeniul diversificarii au relevat faptul ca expunerea precoce la alimente cu potential alergen, cum sunt capsunile sau zmeura, este asociata cu un risc scazut de alergii alimentare in viitor.
Tot Alina Papadopol, ne recomanda ca in masura in care vrem sa facem iaurt acasa trebuie sa avem iaurtiera, doar astfel putand fi mentinuta o temperatura optima. In caz contrar, riscul de a dezvolta prea multe bacterii este unul foarte mare si astfel iaurtul de casa ar putea deveni un pericol pentru bebelus.
Asemenea, Alina Papadopol nu recomanda auto-diversificarea ca metoda de start, deoarece este greu de cuantificat aportul nutritional.
Camelia Toader – medic specialist pediatrie la Sanador, le-a spus mamicilor ca diversificarea presupune multa flexibilitate, foarte mult zambet si cateva reguli care sunt de fapt obiceiuri bune si firesti. Iata cateva dintre ele:
- Ca sa obtineti piureuri gustoase trebuie sa folositi alimente de calitate, ecologice, condimente si mirodenii si sa cautati inspiratie in retete deja probate.
- Autodiversificarea este parte a diversificarii, iar in jurul varstei de 9 luni, puteti sa-i permiteti celui mic sa manance singur sau sa bea singur din canuta speciala pentru bebelusi.
- Camelia Toader, a recomandat in partea de final a prezentarii ca punct de start pentru o diversificare de nota 10, produsele Humana Baby.
Ana Maria Mitrus – mommy blogger la meseriadeparinte.ro a fost pe post de chef la seminarul „Diversificarea alimentatiei bebelusului” si le-a pregatit micutilor si parintilor o serie de supe crema din legume congelate de la Bonduelle.
Ela Craciun, VIP Mom, prezentator Tv si blogger pe www.elacraciun.ro a destins atmosfera, povestindu-le parintilor din sala cum a fost pentru ea perioada diversificarii, mai ales ca a trecut de doua ori prin aceasta experienta, avand 2 copii.
Seminarul s-a incheiat cu discursul acaparant al Crinei Coliban, cunoscuta si drept “femeia care ii face pe copii sa manance”. Ea este este specialist in alaptare, diversificare si copii mofturosi si le-a vorbit parintilor despre acele lucruri simple si minunate, dar pe care le uitam adesea: sa ne bucuram de mancare, sa-i lasam pe copii sa fie ei insisi, sa-i lasam sa se manifeste cum doresc chiar daca asta inseamna multa murdarie in prima etapa a diversificarii.
Un lucru interesant pe care l-au putut afla mamicile de la Crina Coliban este ca nu conteaza atat de mult cat mananca bebe, ci mai degraba ce mananca. Ea a dat si o lista cu cateva alimente minune, cunoscute ca superalimente: quinoa, avocado, dovleac, cartof dulce.
Crina le-a mai explicat mamelor si viitoarelor ca:
Nu este bine sa incepem diversificarea cu suc de fructe
330 ml de suc de fructe contine echivalentul a 8 lingurite de zahar. Acesta poate fi consumat daca este sub forma de nectar (cu tot cu pulpa).
Este recomandat ca mancarea sa fie pasata cu furculita
Prin pasarea cu furculita, in piureiurile bebelusului vor ramane bucatele de legume, care ii vor stimula bebelusului reflexul de mestecare. Astfel, acesta va percepe ca ii oferim mancare ce trebuie mestecata. Mai mult, s-a demonstrat ca un bebelus care va manca exclusiv pasat pana la varsta de un an tinde sa fie mult mai mofturos dupa varsta de 3 ani.
La finalul seminarului invitatele au raspuns atat intrebarilor din sala, cat si intrebarilor puse de mamicile care au urmarit evenimentul online, din fata calculatoarelor.
Evenimentul “Diversificarea alimentatiei bebelusului” a fost sustinut de Humana Romania si organizat cu sprijinul partenerilor: Bonduelle si Aqua Carpatica, si co-organizatorului clubulbebelusilor.ro
Evenimentul a fost transmis LIVE, iar inregistrarea va fi disponibila atat pe socialmoms.ro cat si in pagina dedicata evenimentului din clubulbebelusilor.ro.
Parteneri media: www.clubulbebelusilor.ro, www.desprecopii.com, www.qbebe.ro, www.sfatulmamicilor.ro, www.centruldeparenting.ro, www.mamicamea.ro, www.gokid.ro, www.mamica.ro, www.kidsnews.ro, www.mamadeprofesie.ro, www.permisdeparinte.ro, www.meseriadeparinte.ro, www.ruxandraluca.ro, www.cristinaotel.ro, www.ralucaloteanu.ro, www.blogintandem.ro, www.fricidemamici.ro, www.tataincepator.ro, www.frunzaresc.eu