Consumul în exces de zahăr, carne şi grăsimi este perceput ca o normalitate în care cresc mulţi copii, dar care îşi pune amprenta negativă asupra dezvoltării armonioase a acestora.
“Încurajarea obiceiurilor şi comportamentelor alimentare greşite, recurgând la recompense, condiţionarea meselor principale, sunt factori declanşatori ai excesului de zahăr şi alimente prăjite care reprezintă o sursă de grăsimi saturate (nesănătoase). Consumul acestor categorii de alimente creează dependenţă, poate declanşa dezechilibre la nivelul sistemului nervos, în special în sfera atenţiei şi a capacităţii de concentrare, declanşeaza apariţia deficienţelor imunitare, atât respiratorii, cât şi digestive”, a declarat Alina Stoica, nutriţionist Nutribalance, în cadrul evenimentului Mini Super Chef în “Bucătaria copiilor”, organizat, marţi seara, 15 Martie 2016, de revistele online www.labucatarie.ro şi www.kidsnews.ro.
Alimentele cu un conţinut ridicat de zahăr acţionează la nivelul creierului în aceeaşi zonă ca şi cocaina, stimulând nervozitatea şi starea de agitaţie a copiilor. Paradoxal, acestea sunt introduse în alimentaţia copiilor de către părinţi cu scopul de a crea o stare de bine.
“Adesea, încercăm, în calitate de părinţi, să găsim soluţii rapide, eficiente pentru copiii noştri, neconştientizând care este efectul alimentelor asupra stării de sănătate. Soluţiile sănătoase sunt la îndemâna oricui şi sunt factori determinanţi ai creşterii sănătoase în fiecare etapa a copilăriei, şi nu numai. Cu aceeaşi uşurinţă putem cumpăra un fruct sau un produs fast food, de exemplu, dar aportul de substanţe nutritive este incomparabil”, a explicat nutriţionist Alina Stoica (www.nutribalance.ro).
În acest context, proiectul Mini Super Chef în “Bucătaria copiilor”, organizat de www.labucatarie.ro şi www.kidsnews.ro îşi propune conturarea unei educaţii în ceea ce priveşte stilul de viaţă sănătos, perceput ca o normalitate.
“Ţinând cont de timpul limitat pe care îl petrecem cu familia, dar şi de importanta comunicării, relaţionării cu copiii, în “Bucătăria copiilor” micuţii au pregătit sub îndrumarea specialistului în nutriţie, trei reţete uşoare, dar sănătoase, având la bază ingrediente de calitate, ce asigură un aport semnificativ de substanţe nutritive, dar care, nu sunt consumate în mod frecvent de copii şi adulţi”, a declarat Cătălina Ionescu, publisher www.labucatarie.ro.
“Bucătăria copiilor” a demonstrat că fiecare copil poate învăţa care sunt ingredientele sănătoase şi poate găti alături de părinţii săi mâncăruri rapide şi gustoase. Părinţii au învăţat, la rândul lor, cât de important şi de distractiv este să-şi implice copiii în procesul de pregătire a hranei. Atragerea copiilor în bucătărie reprezintă un mod util, distractiv şi sănătos de a petrece mai mult timp de calitate în familie”, a declarat Cristina Nedelcu, publisher www.kidsnews.ro.
Bombonelele cu seminţe, oleaginoase, fructe deshidratate, fulgi de ovăz, ulei de cocos, miere de albine reprezintă un desert sănătos, delicios, echilibrat din punct de vedere nutritiv.
Fursecurile cu brânză şi verdeaţă, preparate în diferite forme, aduc zâmbetul pe buzele copiilor, atunci când sunt pregătite, tăiate, presărate cu seminţe.
Briosele cu legume şi brânză pot reprezenta cina familiei, fiind şi o modalitate de a introduce în alimentaţia copiilor mofturoşi anumite legume pe care le refuză în mod constant.
Multumim partenerilor: Nutribalance, Tupperware, Etorturi.ro, Polisano
[supsystic-gallery id=’5′ position=’center’]