Conform HollywoodReporter.com, „Zootropolis” a înregistrat un record de box office, având deja încasări de 232,5 milioane de dolari în întreaga lume (dintre care 73,7 milioane de dolari au fost obţinute în 3.827 de cinematografe din America de Nord, în weekendul de lansare, animaţia devenind astfel filmul cu cel mai bun debut pentru Disney Animation Studios, cel mai bun debut de martie pentru o animaţie şi cea de-a patra cea mai bună lansare a oricărui film în luna martie, după „Jocurile Foamei” şi două titluri live-action de la Disney – „Alice în Ţara Minunilor” & „Grozavul şi Puternicul Oz”). Producţia Disney Animation care a deţinut până acum titlul de cea mai bună lansare a fost blockbusterul „Frozen” din 2013.
În versiunea dublată în limba română a filmului, actriţa Tily Niculae şi realizatorul de radio Mihai Dobrovolschi şi-au împrumutat vocile pentru două dintre personaje, ambii debutând astfel într-un film de animaţie. În vreme ce Tily a dublat-o pe cea mai simpatică oiţă, Talanga, Dobro l-a interpretat chiar pe vicleanul vulpoi Nick Wilde, personajul principal masculin din animaţia Disney.
În timp ce producătorii filmului făceau cercetări asupra varietății de mamifere care locuiesc în Zootropolis, şi-au dat seama că nu toate blănurile sunt la fel. Firul de blană de urs polar este transparent – lumina care se reflectă din el îl face să pară alb –, iar firul de blană de vulpe este închis la rădăcină şi devine roşu către vârf. Artiştii grafici s-au străduit să reproducă constatările producătorilor, creând personajele din Zootropolis într-o manieră foarte credibilă.
Există 64 de specii de animale diferite în Zootropolis, iar majoritatea reprezintă tipologii unice: elefanții au trompe, porcii – râturi, unele animale au copite, altele au labe, unele au trei degete, altele au două.
Artiştii care au creat-o pe Talangă şi-au găsit inspirația în alte personaje-oi din filmele Disney mai vechi, precum „Make Mine Music” şi „Melody Time.”
Graficienii au creat şase ținute unice pentru Talangă, Asistenta Primarului. Materialul ales a fost, bineînțeles, lâna. Ținutele ei includ o rochie cu model houndstooth, un blazer şi un mic clopoţel în onoarea numelui ei. Talangă mai are şi o rochie portocalie cu imprimeu de foarfece.
Artiştii s-au inspirat de la personajul Mustafa din filmul „The Lion King” când au creat look-ul Primarului Inimă-de-leu.
Gheruță nu este el chiar cel mai zvelt ghepard, dar el poartă elementele specifice acestei specii – semne care pornesc din colțurile interioare ale ochilor până la marginile exterioare ale gurii.
Pentru a reda mai bine lumea animală, artiştii au adăugat câteva de resturi de fân, frunze şi bețe în blana animalelor, precum în cazul unor personaje ca Oaia Mare şi Yax Iacul.
Nathan Warner, directorul de imagine, s-a întâlnit cu un ghepard adevărat în timpul călătoriei lor de cercetare din Africa. Animalul salvat, pe care îngrijitorii l-au prezentat producătorilor, se pare că a sărit şi a atentat la camera de filmat pe care Warner o căra. Atât regizorul, cât şi felina s-au simțit foarte bine după eveniment.
Când graficienii au realizat că iepurii adevărați chiar au buza superioară despicată, au decis să renunțe la autenticitate în cazul lui Judy şi i-au creat buza superioară dintr-o bucată.
Tehnologia avansată le-a permis realizatorilor filmului să taie blana care se vedea pe sub îmbrăcămintea personajelor, astfel încât hainele să stea cum trebuie. Înainte, firele de păr care se intersectau cu un articol vestimentar – cum ar fi gulerul lui Bolt – trebuiau să fie smulse unul câte unul, lucru imposibil de făcut într-un film ca „Zootropolis”.
Filmul „Zootropolis” este distribuit de Forum Film România şi a avut premiera pe 4 martie 2016, fiind distribuit în format 3D, atât în varianta subtitrată, cât şi în cea dublată.
Trailerul filmului (subtitrat): https://www.youtube.com/watch?v=U8txu5AbB7w
Trailerul filmului (dublat): https://www.youtube.com/watch?v=Wxp4vosltXc