Pentru ca sanii sa-si pastreze fermitatea chiar si dupa experienta maternitatii, trebuie sa le acorzi o atentie deosebita atat in sarcina, cat si in timpul alaptarii. Corpul tau are nevoie de ingrijire pentru a-si pastra frumusetea si sanatatea, dar pentru aceasta trebuie sa utilizezi doar produse speciale, concepute pentru fiecare perioada in parte, si doar dupa ce ai cerut sfatul unui medic specialist.
La femeia gravida, sanii suporta inca din primele saptamani de sarcina modificarile ce au loc la nivelul intregului organism, deoarece incep sa se pregateasca pentru functia de alaptare.
Volumul sanilor creste considerabil iar greutatea lor favorizeaza dezorganizarea unor structuri ligamentare suspensoare producand lasarea lor. Este timpul sa renunti la lenjeria eleganta si sa optezi pentru un sutien care sa iti ofere un maxim de confort, nu foarte stramt, dar care sa iti sustina foarte bine pieptul si care trebuie purtat tot timpul zilei. In fiecare dimineata si seara, pielea sanilor trebuie hidratata printr-un masaj delicat, cu creme special concepute pentru perioada sarcinii pentru a inlatura riscul aparitiei vergeturilor. In ultimele saptamani de sarcina este indicata folosirea suplimentara a unei creme speciale pentru mameloane.
De asemenea, se recomanda exercitii pentru tonifierea muschilor pieptului (uneste palmele la nivelul sanilor si apoi preseaza-le), cat si exercitii fizice precum inotul sau mersul pe jos, activitati ideale pentru a fi in forma, a te relaxa si pentru a-ti pastra sanatatea.
Cand vine momentul alaptarii, este de asemenea foarte important sa porti sutiene speciale chiar si noaptea pentru ca forma si fermitatea sanilor sa fie cat mai putin afectate. Si in perioada alaptarii este recomandat masajul, la fel de bland, prin miscari circulare pornind de la periferia sanului spre mamelon. Daca tensiunea la nivelul sanilor creste este indicata folosirea pompei de san. Verifica intotdeauna ca sanii sa fie detensionati complet. In caz contrar, este posibil ca un canal sa fie infundat, laptele acumulandu-se acolo, inflamandu-se astfel glanda mamara (mastita). In aceasta situatie trebuie sa consulti medicul pentru a primi tratament corespunzator.