Statisticile arată că circa 10% din cuplurile aflate în intervalul de vârstă optim pentru reproducere au probleme de fertilitate, iar proporţia în funcţie de sexe este aproximativ egală, multe cauze nefiind identificabile, a declarat Dr. Cristian Posea, medic primar obstetrica-ginecologie la Clinica de profil a Spitalului Dr. I. Cantacuzino. Specialistul atrage atentia ca o problemă de fertilitate masculină este de domeniul medical şi nu trebuie să inducă niciun fel de opinii asupra sexualităţii, potenţei sau virilităţii unui bărbat.
Bărbaţii refuză adesea categoric că sunt răspunzători de imposibilitatea de a concepe un urmaş. Recţiile emoţionale sunt atât de puternice în unele cazuri încât, nici nu concep să îşi efectueze un test banal pentru a verifica dacă este o problemă chiar dacă partea feminină a cuplului şi-a făcut toate controalele necesare şi este considerată fertilă.
Daca sunt banuiti de infertilitate, bărbaţii sunt deprimaţi şi stresaţi, şi se văd pe sine înşişi decăzuţi din calitatea de bărbat adevarat. Numeroşi bărbaţi bănuiţi că ar avea probleme de fertilitate sau care au fost diagnosticaţi ca atare îşi fac griji că partenera îi poate părăsi pentru cineva fără astfel de disfuncţionalităţi.
Există mai multe probleme de fertilitate. Pot fi blocaje în ductul ejaculator care împiedica spermatozoizii să ajungă în spermă. Acestea apar pe fondul unor răni, infecţii, defecte congenitale sau o vasectomie mai veche si prezinta simptome. Din fericire, afectiunea poate fi rezolvată prin chirurgical.
O altă cauză a infertilităţii masculine sunt varicolele, adică sunt vene mărite, asemănătoare varicelor de la picioare dar se găsesc în interiorul scrotului. Acestea cresc temperatura în interiorul testicolelor afectând producţia de spermatozoizi. Afectiunea este asimptomatica dar odata depistata exista sanse mari de rezolvare, tot pe cale chirurgicala.
Daca barbatul are putini sau nu are deloc spermatozoizi, ori aceştia au o mobilitate insuficientă sau au o formă ciudată atunci este posibil ca sperma să nu poată fertiliza ovulul partenerei. Din nou nu există simptome. Se pot face tratamente de fertilitate, inseminare artificială cu spermă de la donator sau cu a bărbatului dacă aceasta este viabilă sau chiar injecţii cu spermă intracitoplasmatic. Tratamentele medicamentoase pentru creşterea numărului de spermatozoizi combinate cu inseminarea artificială au o rată de succes de zece până la cel mult 20 la sută pentru un ciclu de tratament, iar pentru injecţiile intracitoplasmatice rata de succes ajunge la 30%.
Atat femeile cat si barbatii pot dezvolta o reactie imuna la sperma, cunoscuta sub numele de alergie la sperma si care se manifesta prin aparitia de anticorpi ce afecteaza mobilitatea spermatozoizilor, impiedicand fecundatia. Nu există simptome, iar soluţiile pentru conceperea unui copil sunt inseminarea artificială, tehnologiile reproductive asistate (TRA), injecţiile intracitoplasmatice. Rată de succes este între 8 şi 30 la sută.
Sunt foarte multe si cazurile cand nu poate fi identificată cauza problemelor de infertilitate cu care se confruntă bărbatul. Cel mai probabil, în asfel de situaţii, se dă vina pe poluare şi toxinele din organism. Daca medicul nu poate pune un diagnostic concret, se pot aborda pe rând terapii cu medicamente de fertilitate combinate cu inseminare artificială sau cu folosirea tehnologiilor de reproducere asistată, cum ar fi fertilizarea in vitro.
Aproximativ 20 până la 40% din ciclurile de fertilizare in vitro se soldează cu o sarcină. Există şi situaţii când problemele de fertilitate sunt combinate, adică atât bărbatul cât şi femeia au o problemă de fertilitate. Reuşita tratamentului variază strict în funcţie de natura problemei şi de modul în care este tratată problema.
Testarea bărbatului poate fi efectuată de către un urolog. Unele proceduri medicale sunt efectuate în sala de operaţii. Testele de infertilitate pot spune de regulă ce anume cauzează problema. Infertilitatea masculină este mai greu de tratat decât cea feminină, dar o analiză a spermei poate furniza un diagnostic clar în majoritea cazurilor de infertilitate masculină.
Descoperirile efectuate în urma unui studiu de trei ani susţin sfaturile actuale ale specialiştilor, conform cărora bărbaţii ar trebui să evite „supraîncălzirea“ propriei sperme. Numărul spermatozoizilor a crescut cu până la 491% la 5 din 11 bărbaţi cu probleme de fertilitate, după ce timp de câteva luni au renunţat să mai facă băi fierbinţi în cadă. Alt studiu, publicat în Journal of the Brazilian Society of Urology a arătat că şi căldura provenită de la laptop şi purtarea lenjeriei de corp strânse pot reduce fertilitatea masculină.