Bebelusiie sunt afectati in primul an de viata de afecţiuni cu manifestări spectaculoase şi iniţiatoare de panică pentru părinţi. Nu toate problemele de sanatate ale sugarului sunt urgente medicale, dar trebuie sa stii care sunt acelea care necesită prezentarea imediată la doctor.
Febra ridicată: indiferent dacă durează de puţin timp sau de mai mult timp, trebuie ca imediat ce ai depistat-o să mergeţi de urgenţă cu copilul la la doctor. Sunt patologii grave care debutează cu febra mare. Simptomele febrei sunt date de obicei de simptomele unei infecţii: durere de cap, stare generală proastă, lipsa energiei, somnolenţă, lipsa poftei de mâncare, vărsături sau diaree, urinări dese sau modificări ale caracteristicilor urinei, eventual tuse sau chiar schimbarea culorii pielii.
Se poate considera temperatrura ridicată atunci când depăşeşte valoarea de 38,5 grade Celsius şi durează de aproximativ 5-6 ore sau au avut loc mai multe pusee febrile, iar dacă a depăşit 39, 5 grade, indiferent de când durează, este urgenţă medicală la prima depistare. La copilul mic, până într-un an, febra de 38, 5 grade Celsius (măsurată rectal) reprezintă o urgenţă medicală.
Lipotimia şi sincopa: ambele sunt denumiri reunite sub termenul popular de “leşin”. Lipotimia este formă uşoară a leşinului. Copilul este oarecum conştient dar pierde în mare parte controlul corpului, vederea se înceţoşează, poate simţi pusee de transpiraţie (rece sau caldă) sau chiar stări de greaţă. Lipotimia este declanşată de scăderea glicemiei, hipocalcemie, anemie, diverse tulburări metabolice şi hormonale (dereglări ale tiroidei). Sincopă reprezintă forma mai gravă a leşinului şi se caracterizează prin pierderea totală a controlului asupra corpului, pierderea stării de conştienţă, pierderea tonicităţii musculaturii sfincterelor, starea de inconştienţă este declanşată brusc. Copilul care a trecut printr-o astfel de experienţă trebuie dus de urgenţă la medic. Sincopa are cauze mai grave, hipoxie cerebrală, cauze cardiace (malformaţii congenitale sau afecţiuni), hormonale (disfuncţii ale tiroidei) etc.
Tusea excesivă şi senzaţia de sufocare: dacă micuţul are o criză de tuse si da senzatia ca se sufocă, ori inspiră aer însă nu-l mai poate da afară, faţa se înroseşte şi ajunge să respire cu şuerat (weezing) este foarte posibil să prezinte o criză de astm. Astmul debutează de obicei în copilărie, de multe ori, sub tratament dispărând la adolescenţă.
Cauzele astmului sunt multiple, dar natura alergică este cea mai frecventă cauză. Musculatura ramificaţiilor bronşice se contractă, altfel spus, se produce spasmul bronşic. Aerul reuşeşte să pătrundă până în alveole, însă nu mai poate fi eliminat, oxigenul din aerul deja inspirat se consumă de către organism, având nevoie de altul, însă dacă aerul nu poate fi dat afară prin expirare nici nu poate fi reoxigent. Apare riscul de sufocare. Trebuie chemată ambulanţa de urgenţă sau mers cu copilul la camera de gardă. Dacă exista o farmacie apropiată, se poate cumpara un spray pentru astm care să decongestioneze căile respiratorii.