Conform informărilor primite de către Ministerul Sănătății, vor fi externați marti doi dintre copiii cu sindrom hemolitic uremic (SHU), aflati în sectia de nefrologie a Spitalului “Marie Curie”. Este vorba despre doi copii care nu au necesitat dializă peritoneală, potrivit unui comunicat al Ministerului Sanatatii.
Alți 8 copii cu SHU vor rămâne internați în continuare, 4 dintre aceștia la secția de nefrologie, iar ceilalți 4 copii la ATI.
În prezent, 6 copii sunt dializați peritoneal, evoluția acestora fiind staționară spre favorabilă. Într-un singur caz, starea de sănătate a copilului este gravă, acesta fiind ventilat mecanic în secția de terapie intensivă (ATI).
La data de 16 februarie 2016, un număr total de 12 cazuri au fost diagnosticate cu sindrom diareic sever cu deshidratare, unele dintre acestea au necesitat dializă.
Primul copil a fost internat în spitalul Marie Curie a fost în data de 31 ianuarie 2016. Este vorba despre un copil care s-a prezentat direct la acest spital fiind un caz cunoscut cu o boală digestivă din naștere; rezultatul coproculturilor a fost negativ. Domiciliul de rezidenta –Pitesti.
Ulterior, in perioada 31 ianuarie -12 februarie 2016, alți 11 copii au fost internați prin transfer in spitalul Marie Curie, după cum urmează: 9 din judetul Argers, 1 din Craiova si 1 din Bucuresti.
Unul dintre copii a decedat in 4 februarie 2016, confirmat cu E.coli nepatogen. Al doilea deces a survenit in dimineata zilei de 15 februarie 2016. În acest caz, Institutul Național Cantacuzino a infirmat prezența E.coli.
Copilul din Craiova s-a prezenta cu diagnostic de invaginație instestinală în vederea unei intervenții chirurgicale.
Copilul din București este diagnosticat cu infecție virală digestivă cu rotavirus. Coprocultura recoltată de la acest copil si testate la Institutul Cantacuzino este negativă pentru E. Coli.
Cei 10 copii cu domiciliul in jud Arges provind din localitati diferite ale judetului au vârste diferite, cuprinse intre 7 luni si 1,5 ani.
Coproculturile testate la Institutul Cantacuzino de la ultimile 3 cazuri internate la spitalul Marie Curie in datele de 9 si 10 februarie 2016 au fost negative pentru E. Coli. Intre acestea se afla si copilul care a decedat in data de 14 februarie.
In ultimele 5 zile nu au mai existat cazuri de boala diareica acuta complicate la copiii din judetul Arges care sa fie transferate catre spitalele din Bucuresti.
Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a luat legatura cu Centrul European de Control al Bolilor Transmisibile încă din 10 februarie 2016. Au fost efectuate demersuri pentru sosirea unei echipe de specialiști ai Centrului pentru acordarea de sprijin în efectuarea investigatiilor pentru depistarea cauzelor de imbolnavire.
De asemenea, Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP a instituit începând de ieri un sistem de raportare zilnică a tuturor cazurilor de diaree severă cu deshidratare a copilului cu vârsta de până la 5 ani, la nivelul intregii tari.
Pe site-ul Ministerului Sanatatii, www.ms.ro, au fost postate informații privind E.coli ți recomandări către populație privind masurile de prevenire a imbolnavirilor cu acest germen.
Din datele preliminare ale anchetei epidemiologice, reiese:
– Debutul bolii a avut loc intr-o perioada de 2 saptamani, cu un cumul de 4 cazuri in datele de 31 ianuarie si 1 februarie 2016
– Distribuția cazurilor nu indică o sursa unică de îmbolnăvire
– DSP Argeș a recoltat probe de apa plata, apa de retea si lapte praf atat din comert, cat si de la domiciliile copiilor, iar rezultatele au fost conforme, cu exceptia a doua probe recoltate de la domiciliul unor copii.
– Sindromul de deshidratare acută, consecinta a manifestarilor diareice a reprezentat un factor important in evolutia ulterioara a cazurilor, mai ales prin intarzierea prezentarii la serviciile medicale in vederea instituirii tratamentelor de rehidratare
– Nu toti copii au prezentat anemie hemolitica, parte componenta obligatorie a SHU
– Incepand de ieri a fost instituit un sistem de declarare zilnica tutror cazurilor de boala diareica severa/SHU din toate unitatile sanitare la copii sub 5 ani
– Pana in prezent din datele mentionate in foile de observație, nu s-a indentificat nicio legatură între cazuri
Ministerul Sanatatii mai mentioneaza ca in legatura cu ipoteza aparută în mass -medi referitoare la corelarea vaccinurilor administrate copiilor și cauza imbolnăvirilor, această eventualitate este exclusa din urmatoarele considerente:
· Copiii au vârste diferite, intre 5 luni si 1 an si 7 luni, doar doi fiind vaccinați în luna ianuarie (unul cu vaccin hexavalent si altul cu ROR)
· Din loturile de vaccin administrat in judetul Argeș au fost vaccinați și copii din alte judete
· Nu exista nici o informatie de natura stiintifica privind asocierea dintre vaccin si SHU.
De asemenea, rezultatele testelor si probelor efectuate zilnic în saloanele din Spitalul de Pediatrie din Pitești atestă faptul ca nu exista focar de infectie in acest spital.
In ultimele 5 zile niciun copil din judetul Arges sau din alte zone ale tarii nu a mai fost raportat cu boală diareică gravă.
Ancheta epidemiologica va continua pentru a verifica posibilitatea existentei altor surse de alimente de origine animală (produse lactate nepasteurizate, carne de vita) care ar putea fi sursa imbolnavirii.
Ministerul Sanatatii va anunta rezultatele anchetei.