Asociația Pro Imunizare (www.stopgripa.ro) trage un semnal de alarmă în ce privește creşterea numărului de cazuri de îmbolnăviri de gripă la copii şi adulţi – afecţiune virală acută extrem de contagioasă -, reafirmând încă odată importanţa măsurilor de prevenţie. Conform celor mai recente statistici ale Ministerului Sănătăţii 1, 95 de persoane din toată țara au fost diagnosticate cu gripă, dintre acestea 72 fiind infectate cu virusul AH1N1 (gripa porcină). O persoană nevaccinată antigripal şi care suferea şi de alte afecţiuni grave şi-a pierdut viaţa, fiind confirmată infecţia cu virusul AH1N1.
Alături de persoanele cu afecţiuni cronice (pulmonare, cardiovasculare, renale, etc.) şi adulţii sănătoşi sunt expuşi pericolului infecţiei cu virus gripal, la această categorie înregistrându-se din ce în ce mai multe cazuri de îmbolnăviri şi spitalizări. “Ne confruntăm cu o avalanşă de cazuri de gripă, existând situaţii în care starea pacientului se modifică critic de la o oră la alta, impunându-se transferul la secţia de terapie intensivă. Aş vrea să precizez faptul că foarte mulţi din cei cărora li se agravează starea de sănătate nu suferă de comorbidităţi,” declară Prof. Dr. Victoria Aramă, medic primar boli infecțioase, Şef secţie adulţi, INBI “Prof. Dr. Matei Balș”.
Medicii trag un semnal de alarmă în ce priveşte automedicaţia şi recomandă ca de la primele semne de boală să fie consultat medicul. “Există cazuri, în prezent spitalizate în secţia de terapie intensivă, în care pacientul s-a prezentat la medic doar în momentul apariţiei dificultăţilor respiratorii, impunându-se în regim de urgenţă oxigenoterapia prin respiraţie asistată,” declară Prof. Dr. Victoria Aramă.
“În ultimele zile, din ce în ce mai mulţi copii au ajuns la camera de gardă prezentând simptome specifice gripei. De la sfârşitul lunii ianuarie putem spune că a început epidemia de gripă şi estimăm că spre sfârşitul lunii februarie ne vom confrunta cu vârful epidemic, ca în fiecare an. Majoritatea copiilor au fost diagnosticaţi cu gripă de tip A şi provin din focare familiale, din colectivităţi şi sunt nevaccinaţi antigripal. Procentul de copii vaccinaţi împotriva gripei este foarte mic, considerându-se în mod greşit că această boală este foarte uşoară”, declară Conf. Dr. Monica Luminos, medic primar boli infecţioase, Șef secţie terapie intensivă copii, INBI “Prof. Dr. Matei Balş”.
Conf. Dr. Monica Luminos, atenţioneză părinţii şi precizează că în fața gripei copiii sunt cea mai vulnerabilă categorie. Pentru acest sezon gripal, particularităţile formelor de gripă la copii sunt febra foarte mare şi somnolenţa accentuată însoţită de manifestări digestive.
Vaccinarea antigripală, singura metodă de prevenţie activă, este recomandată de medici a fi efectuată în fiecare an, în lunile septembrie şi octombrie (înaintea apariţiei epidemiei de gripă), organismul având nevoie de cel puţin două săptămâni de la vaccinare pentru a fabrica anticorpi împotriva virusului. Pentru cei care nu s-au vaccinat la începutul toamnei, vaccinarea se poate realiza pe toată durata sezonului gripal (ianuarie şi februarie).
Reguli simple de igienă care pot limita răspândirea gripei
o Folosește șervețele de hârtie! Când strănuți sau tușești acoperă-ți nasul și gura cu un șervețel și aruncă-l imediat la gunoi!
o Deși poate părea incomod, strănută în încheietura cotului! Strănutul în palmă trebuie evitat pentru că virusurile se transmit foarte ușor prin contact direct!
o Spală-te pe mâini cât mai des cu apă caldă și săpun! Evită cât mai mult atingerea ochilor, a nasului și a gurii și spală-te pe mâini după fiecare contact.
o Dacă ești răcit sau ai gripă este mai bine să rămâi acasă! Astfel te vei proteja pe tine, dar și pe cei din jurul tău – colegi, părinți și bunici!
o Mergi la medicul de familie de la primele semne de îmbolnăvire!
o Întreabă medicul de familie despre vaccinarea antigripală, aceasta fiind considerată de către specialiţti singura metodă de prevenţie activă!
Pentru mai multe informaţii despre gripă şi metodele de prevenţie, accesați www.stopgripa.ro