In momentul in care incep sa caute solutii pentru decorarea camerei copiilor, aproape toti parinti opteaza pe nerasuflate pentru confort, siguranta si utilitate. Este normal de altfel, dar o camera pentru copii poate fi realmente superba si daca intruneste si toate cele trei conditii mentionate mai sus.
Design creativ, culori dinamice, décor lidic. Expertii propun cateva solutii pe cat de simple, pe atat de rafinate.
Camera copilului nu e doar o simpla a treia sau a patra camera in apartament. Copilul treuie sa se simta aparte in camera lui. Vrea sa intre intr-o poveste, vrea sa se refugieze, vrea sa se joace, sa fie in lumea lui, parintii vor sa ii ofere un loc protejat unde sa isi poate face temele pentru scoala. Micutul tau are nevoie de un culcus al lui, unde sa doarma in liniste si confort absolut.
Camera unui copil trebuie sa aiba propria sa energie. Francois Champsaur, decorator ofera cateva sfaturi practice pentru decorarea si amenajarea camerelor pentru copii. “Industrializarea a inlaturat materialele naturale. Plasticul este omniprezent. Cautati jucarii din lemn, pentru mobilier alegeti marcile mai mici in care puteti gasi amprenta artizanului. Dati-i posibilitatea si copilului sa aleaga, fara constrangeri, chiar daca rezultatele nu sunt intotdeauna de cel mai bun gust. Lasati-i sa-si exprime creativitatea”, spune specialistul.
El explica ca obisnuieste ca plaseze in universul copilului si obiecte considerate ca fiind rezervate adultilor, cum ar fi cartile de arta sau tablourile. “Nu trebuie sa uitam niciodata ca copii nostri cresc cu ceea ce le oferim. Ei au nevoie sa inteleaga lumea care ii inconjoara si asta incepe chiar din camera lor. Personal, eu prefer intotdeauna un copil care deseneaza pe pereti acelor copii care isi lipesc pe pereti afise cu staruri pop”, ne sfatuieste Francois Champsaur.
Ceea ce a fost initial un leagan si o masa de infasat este transformat intr-un pat de copil si o comoda. Etajerele si dulapurile sunt de asemenea, disponibile.
Patul cort este de cele mai multe ori preferatul copiilor, indiferent ca vorbim de fete sau baieti. Duce cu gandul la jos, la drumetie, le permite sa viseze, sa creeze, acolo se spun povesti si se viseaza intr-un fel aparte.
“Acest pat este pentru cei mici un refugiu si un loc unde ei isi dezvolta imaginatia”, spune François Champsaur.
Un alt arhitect, Ambroisine de Sigy, propane o camera cu paturi suprapuse, si aceasta varianta fiind adorata de copii, in topul preferintelor. In perete, in dreptul fiecarui pat, o mica nisa permite amenajarea unei biblioteci. Astfel, cel mic va fi permanent in contact cu cartile preferate si mai usor de atras spre literatura.