Luxatiile si fracturile, un pericol real si pentru sugariLuxatiile, fracturile si entorsele sunt afectiuni care in mod normal nu sunt des intalnite la sugari. Totusi, chiar daca esti convinsa ca ai totul sub control, trebuie sa fii atenta deoarece atunci cand invata sa mearga, cei mici pot suferi oricand un accident.

O fractura sau un os rup este o rana neobisnuita pentru bebelusii care se nasc cu oase relativ moi, asemenea unor cartilagii care, abia dupa cateva luni se intaresc. In timp ce vor invata sa mearga, este putin probabil sa-­si fractureze sau sa-­si rupa vreun os, asa cum se intampla in cazul unei cazaturi severe sau al unui accident.

Entorsele, luxatiile si fracturile sunt afectiuni ale aparatului locomotor si apar in urma unor traumatisme. Entorsele si luxatiile se produc prin suprasolicitarea articulatiilor. La aceasta varsta, orice vanataie trebuie consultata de medic, deoarece poate ascunde in spatele ei, ceva mult mai grav

Entorsele sunt leziuni post­traumatice ale capsulei articulare si ale ligamentelor. Daca traumatismul este puternic, poate provoca si leziuni ale cartilajelor, ale muschilor si tendoanelor.

In cazul luxatiilor, suprafetele articulare de la nivelul capetelor osoase pierd contactul intre ele. Apare o dislocare pentru care medicul ortoped trebuie sa intervina in vederea restabilirii raporturilor osoase normale (realizarea unei bune imbinari intre oase la nivelul articulatiei).

Atat luxatiile cat si entorsele se manifesta prin durere, invinetire, umflare si sensibilitate sporita a zonei afectate. Daca bebelusul are o luxatie trebuie sa i se aplice imediat o compresa rece apoi trebuie dus imedit la medic.

In cazul unei fracturi osoase, simptomele sunt: durere, inrosire a zonei, sangerare, sensibilitate, umflarea si invinetirea pielii. In astfel de situatii se pune gheata pe zona afectatat iar apoi copilul trebuie imbilizat si transportat de urgenta la camera de garda, la ortopedie.