Pubertatea este o perioada dificila prin care trec toti copiii. Este ultimul prag al copilariei si primul pas catre maturitate.
Atunci cand vorbim de autism nimic nu este simplu sau usor, mai ales odata cu inaintarea in varsta. Igiena intima este un subiect delicat. De la o varsta (incepand cu pubertatea), copilul – devenit adolescent, trebuie sa ajunga la un grad de independenta destul de ridicat: sa se spele singur si corect pe tot corpul, sa mearga la toaleta singur, sa aiba momente de intimitate.
Barbieritul este o alta etapa din viata adolescentului si o provocare mai ales pentru cei hipersensibili (nu suporta zgomotul apartului de barbierit sau senzatia lamei pe piele). De cele mai multe ori este ultimul lucru la care se gandeste un parinte al unui copil cu autism, dar este o etapa inevitabila si destul de dificila.
Cel mai bun exemplu pentru un adolescent este sa vada o alta persoana facand acest lucru (tatal, fratele, bunicul etc.) si sa i se explice punctual ce se intampla. Este de preferat sa priveasca acest ritual cu mult inainte de momentul in care si el va face aceasta operatiune. Asa va intelege ca barbieritul este inofensiv si, dupa caz, chiar placut daca ne referim la rezultat (o prezentare pozitiva si argumentata este binevenita: „Dupa ce te barbieresti, mama va fi incantata sa o saruti pe obraz fara sa o intepi cu barba/mustata”).
Un pas important este sa familiarizam adolescentul cu instrumentele de barbierit (lama de ras, aparat electric, spuma de ras). Asigurati-va de faptul ca adolescentul nu este in pericol sa se raneasca (pastrati capacul pe aparatul de ras). Dupa ce accepta sa tina aceste lucruri in mana, incercati sa-l dati cu putina spuma pe mana si sa va jucati „de-a barbieritul” (lama fiind in continuare acoperita de capac). Daca vorbim de un aparat electric, observati cum se comporta la vibratiile si zgomotul lui. Este foarte important ca fiul dumneavoastra sa accepte aceste tipuri de atingeri si sa se simta confortabil de-a lungul intregului proces. Dupa ce accepta joaca pe mana, puteti incerca si pe o portiune mica de pe fata.
“Multi parinti prefera aparatul de ras electric pentru ca este mai sigur (nu are lame) si mai rapid. In cazul in care ati reusit in trecut sa il tundeti cu masina electrica, veti constata ca va accepta zgomotul si aveti deja un pas din procedura bifat.”- Carmen Hotar, psiholog clinician specialist, coordonator programe ABA.
In cazul extrem in care adolescentul nu accepta sub nicio forma atingerile si nu-l puteti convinge sa se barbiereasca, puteti lua in considerare varianta in care sa poarte barba – in acest caz va trebui sa invete sa-si ingrijeasca barba (tuns, spalat).
Sursa: Carmen Hotar- Psiholog clinician specialist, coordonator programe ABA