Peste 7200 de bebelusi se nasc zilnic morti, mai ales in tarile sarace, dar multe dintre aceste decese ar putea fi evitate, daca ar exista o mai bună supraveghere a sarcinii, semnaleaza oamenii de stiinta prin intermediul unor studii publicate in revista medicala britaniza The Lancet.
Concluziile cercetărilor a peste 200 de experți din 43 de țări au demonstrat ca rata bebelușilor morți la naștere a scăzut cu 2% pe an între 2000 și 2015, însă anul trecut au fost înregistrați circa 2,6 milioane de copii veniți pe lume fără viață, potrivit Agerpres.ro.
Potrivit datelor strânse din 18 țări, anomaliile congenitale explică doar 7,4% din numărul copiilor născuți morți. Se pune astfel capăt ideii conform căreia nu pot fi evitate nașterile de bebeluși morți. Cercetătorii precizează că multe patologii care contribuie la decesul bebelușilor la naștere ar putea fi tratate. Printre acestea, infecțiile materne cum ar fi paludismul și sifilisul, boli aflate la originea a 8% și, respectiv, 7,7% din numărul de copii născuți morți.
Factorii legați de modul de viață sau de alimentație (obezitate, fumat) și bolile neinfecțioase (ca diabetul, diferite tipuri de cancer sau problemele cardiovasculare) sunt responsabile de aceste decese în circa 10% din fiecare din cazuri. Vârsta mamei (peste 35 de ani) este implicată în 6,7% din cazuri.
Preeclampsia și eclampsia (tensiune anormal de ridicată în timpul sarcinii) contribuie împreună la apariția a 4,7% din cazurile de copii născuți morți, iar sarcinile prelungite (după termen), a 14% din cazuri.
Majoritatea covârșitoare a cazurilor de copii născuți morți (98%) se înregistrează în țările slab sau mediu dezvoltate. Totusi, si în țările bogate, o femeie care trăiește în condiții socio-economice precare riscă de două ori mai mult să aducă pe lume un copil mort decât una cu venituri confortabile. În Europa sau în Australia, rata copiilor născuți morți de femei originare din Asia de Sud sau Africa este de două-trei ori mai mare decât în cazul femeilor albe.
Numărul bebelușilor născuți morți ar putea scădea printr-o educație mai bună a mamelor, reducerea sărăciei și un acces îmbunătățit la îngrijiri, cu o supraveghere adecvată în timpul sarcinii.
La nivel mondial, Islanda are cea mai scăzută rată de copii născuți morți — 1,3 la 1.000 de nașteri—, urmată de Danemarca (1,7 la 1.000), iar la coada clasamentului se situează Pakistanul, cu 43 la 1.000.