Dacă ai făcut tratamente pentru coloana vertebrală sau ai frecvent dureri de spate, nu e indicat să ieși la dat zăpada. Dr. Ilie Roșca, specialistul Bio Ortoclinic susține că greutatea zăpezii și mișcările necesare pentru aruncarea acesteia pot acutiza problemele și pot provoca spasme musculare greu de suportat, chiar și persoanelor sănătoase.
În cazul în care vă faceți curaj să ieșiți din casă pentru a vă scoate mașina din nămeți sau pentru a elibera curtea de zăpadă, iar durerile de spate v-au tot pus la încercare în ultima vreme, aveți mare grijă nu doar să vă îmbrăcați bine! ”Sunt mulți oameni cu probleme la coloana vertebrală care nu au la cine să apeleze pentru a-i ajuta să dea zăpada, așa că sunt nevoiți să facă acest lucru. Pentru ei e foarte important felul în care fac mișcările de aruncare a zăpezii. De exemplu, nu e indicat să arunce zăpada doar într-o anumită direcție, ci trebuie să alterneze mișcările de rotație a trunchiului și să-și schimbe frecvent poziția”, explică dr. Ilie Roșca, șef de secție la Bio Ortoclinic.
Specialistul clinicii de ortopedie și vertebrologie din București subliniază că la primul semn de durere este necesară o pauză de odihnă de două-trei minute, pentru că efortul exagerat poate declanșa un spasm muscular extrem de dureros, care se vindecă în câteva zile. Mai mult, dr. Roșca este de părere că anvergura rotirilor trunchiului stânga-dreapta nu trebuie să depășească un unghi de 45 de grade. ”Mișcarea prin care se aruncă zăpada înainte, fără nici o răsucire, este dificilă atât pentru cei care au probleme, cât și pentru persoanele care nu se confruntă cu dureri de spate, așa că e bine să fie evitată”, a mai afirmat dr. Ilie Roșca.
El susține că firmele care își pun angajații să dea zăpada, fără a ține cont de problemele lor de sănătate, riscă să-i trimită fără voie în concedii medicale, păguboase atât pentru stat, cât și pentru afacere.