Organizatia Hope and Homes for Children România (HHC), în parteneriat cu Municipiul Baia Mare si cu sprijinul unui retailer a demarat oficial, pe 17 noiembrie, lucrările de construcţie pentru proiectul pilot Centru Tranzit, Asistenţă, şi Consiliere pentru tinerii care urmează să părăsească sistemul de protecţie a copilului. Locul viitorului centru este situat în Baia Mare, pe strada Cuza Vodă nr. 8.
Centrul de tranzit, asistenţă şi consilere pentru tinerii care părăsesc sistemul de protecţie a copilului din municipiul Baia Mare are o capacitate de 19 locuri şi are scopul de a rezolva, pe termen scurt şi mediu (6-24 luni), problema critică a locuirii pentru tinerii care părăsesc sistemul de protecţie din judeţul Maramureş. Centrul e conceput ca parte a sistemului de îngrijire, asigurând un flux rezonabil de ieşiri din sistemul de protecţie de stat și reducând astfel numărul de copii din sistem de la nivelul județului.
În deschiderea evenimentului, Otto Sestak, directorul național al HHC România, a declarat: “Cea mai grea problemă cu care se confruntă tinerii la părăsirea sistemului de protecţie este că nu au o locuinţă şi nici resursele finaciare să obţină una. Fără stabilitatea unui cămin din cadrul căruia să-şi poată proiecta şi construi o viaţă independentă, puţini dintre ei au o şansă reală la integrarea în societate, fiind aproape condamnaţi la marginalizare şi excluziune socială pentru tot restul vieţii. Aceşti tineri au nevoie de un cadru de tranziţie către viaţa independentă, în care să li se poată oferi servicii şi intervenţii integrate, locuire, informare şi consiliere, asistare, mediere, monitorizare.”
La rândul său, Bogdan Gavra, director general al Serviciului Public de Asistență Socială (SPAS) Baia Mare, a spus: “Mă bucur că am ajuns în momentul materializării acestui proiect. Până acum, în Baia Mare nu au existat astfel de servicii şi este, practic, o îmbogăţire a serviciilor pe care SPAS le are la nivel de municipiu, ceea ce va putea oferi, pentru o perioadă limitată de timp, sprijin pentru aceşti tineri. Aşadar, sperăm să finalizăm cât mai repede această cosntrucţie. Mulţumesc şi spor la treabă!”
Hope and Homes for Children România (HHC România) activează în țara noastră din 1998, timp în care a contribuit direct la închiderea a peste 50 de orfelinate de tip vechi din întreaga ţară. Prin serviciile dezvoltate de HHC România, copiii trec de la îngrijirea în instituţii-mamut în care nu beneficiază de atenţie şi afecţiune individuală, la sisteme bazate pe conceptul familial, care le permit o viaţă apropiată de normalitate. Prin eforturile HHC România şi ale partenerilor săi, 5.700 de copii au fost scoşi din instituţii; 21.344 de copii au fost salvaţi de la ruperea de familie, 715 tineri au fost sprijiniţi pentru o viaţă independentă, 1.711 de copii au fost primiţi în regim de urgenţă şi 6.545 de membri de personal din sistemul de protecţie al copilului au fost instruiţi de Hope and Homes for Children România. Organizaţia activează intens în prevenirea separării copilului de familie, intervenind cu mijloacele necesare pentru susţinerea familiilor în care riscul de abandon al copiilor este ridicat. Până în acest moment, 30.134 de copii au beneficiat de serviciile organizației Hope and Homes România, al cărei obiectiv este ca până în 2020 să fie eliminată instituţionalizarea copiilor în țara noastră.