Organizatia Salvati Copiii a lansat marti în cadrul unui seminar național organizat cu sprijinul Comisiei pentru Drepturile Omului, Culte şi Minorităţi, din Senatul României, studiul „Analiza bugetului copiilor”, în încercarea de a răspunde la întrebarea „Câți bani cheltuie statul român pentru copiii din România?”.
Cercetarea privind bugetul copiilor arată că insuficiența resurselor alocate de la nivel central pentru educație, sănătate și asistență socială îi face pe copiii din zonele defavorizate extrem de vulnerabili.
Cercetarea este disponibilă AICI
Cercetarea ”Analiza bugetului copiilor” este realizată de Salvați Copiii prin proiectul „Participare și transparență pentru o mai bună asigurare a drepturilor copilului”, finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.
Studiul “Bugetul public alocat copiilor” este o analiză a sumelor alocate copiilor între anii 2008 — 2014 de la bugetul central și de la bugetele locale în domeniile învățământului, sănătății și asistenței sociale.
Cercetarea privind bugetul copiilor arată că insuficiența resurselor alocate de la nivel central pentru aceste trei domenii îi face pe copiii din zonele defavorizate extrem de vulnerabili.
“Formula de finanțare face ca bugetele alocate pentru aceste domenii să fie influențate de bunăvoința autorităților locale sau de capacitatea financiară a acestora, și nu de nevoile resimțite în comunitate. Toate instituțiile care se ocupă de drepturile copilului și de finanțarea învățământului depind de resursele alocate de la nivel central”, potrivit “Salvați Copiii”.
O altă concluzie a studiului este ca, în contextul descentralizării, cheltuielile medii pentru educație, cu impact direct asupra beneficiarilor de învățământ preuniversitar, efectuate exclusiv din bugetul de stat, fără a cuprinde transferurile către autoritățile locale (sub forma sumelor defalcate din TVA sau a altor tipuri de subvenții), a scăzut de la 363,88 lei/beneficiar în 2008, la 139,36 lei/beneficiar în 2014.
De asemenea, cercetarea relevă că, la nivel local, calcularea costului standard per elev conform metodologiilor Ministerului Educației nu reușește să asigure un caracter echitabil pentru finanțarea învățământului.
“Deosebit de îngrijorător este nivelul redus al sumelor totale per beneficiar din județe aflate în regiuni afectate de sărăcie, precum județele Vaslui și Bacău”, arată “Salvați Copiii”.
Studiul face si o serie de recomandări pentru o analiză mai detaliată a bugetului copiilor în România: creșterea transparenței și a gradului de detaliere a bugetelor publice, stabilirea unei modalități de colaborare interinstituțională cu privire la bugetul copiilor, îmbunătățirea metodologiei de analiză a bugetului copiilor, pe baza unei mai mari detalieri a bugetelor publice.