Pe 16 octombrie, în peste 150 de țări este aniversată Ziua mondială a alimentației, declarată de Adunarea Generală a ONU, cu scopul creșterii gradului de conștientizare publică asupra problemelor privind alimentația la nivel mondial și consolidarea solidarității în lupta împotriva foametei, a malnutriției și a sărăciei.
Tema ediției din 2015, “Protecția socială și agricultura: întreruperea ciclului sărăciei rurale”, a fost aleasă pentru a evidenția importanța sa în reducerea sărăciei rurale și facilitarea accesului la alimente sau la mijloace pentru a cumpăra alimente.
Ziua mondială a alimentației din acest an oferă, pe pagina dedicată de FAO (www.fao.org), materiale și sugestii pentru informarea și angajarea publicului în activități legate de protecție socială.
Potrivit Agerpres.ro, in prezent, aproximativ 70 la sută din populația lumii, cea mai mare parte trăind în zonele rurale, nu are acces la măsuri adecvate de protecție socială.
În București, pentru a sărbători Ziua mondială a alimentației, sunt organizate mai multe evenimente, între care se numără o expoziție cu vânzare de produse locale și de sezon, oferite de ferme din jurul Bucureștiului, organizată de Greenpeace România, care lansează, cu acest prilej, raportul “Cele 7 principii ale agriculturii ecologice”, un document manifest despre nevoia unei schimbări sistemice în felul în care hrana este produsă și consumată. Un alt eveniment cu un puternic accent pe prevenție, sănătate și educație este expoziția “OUR BODY: Universul Interior”, care vrea să crească interesul publicului pentru cunoașterea propriului corp și să-i convingă pe vizitatori de importanța alegerilor cotidiene.