Femeile care au realizat stagiul complet de cotizare şi au născut, până în 1990, cel puţin 3 copii pe care i-au crescut până la vârsta de 10 ani ar putea să beneficieze de reducerea vârstei de pensionare cu 1 an dacă au 3 copii sau cu 2 ani dacă au peste 4 copii, conform unui proiect depus la Senat.
Potrivit proiectului de lege pentru completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, reducerea vârstei de pensionare, în cazul femeilor care au născut cel puţin trei copii, până la data de 1 ianuarie 1990, pe care i-au crescut până la vârsta de zece ani, nu poate fi cumulată cu o alta, vârsta de pensionare redusă potrivit proiectului de lege amintit neputând fi mai mică de 55 de ani, potrivit Mediafax.ro.
În expunerea de motive a proiectului se arată că o astfel de prevedere a fost introdusă prin ordonanţa de urgenţă nr. 49/2001, însă prin “adoptarea Legii nr. 263/2010 această prevedere a fost eliminată şi s-a creat o nedreptate şi o discriminare, deoarece femeile care au născut mai mulţi copii şi care au ieşi la pensie, în baza actului normativ mai sus menţionat, au beneficiat de aceste prevedere, iar cele care au ieşi sau care urmenază să iasă la pensie în baza Legii 263/2010 nu mai beneficiază această prevedere”.
Iniţiatorul proiectului de lege, senatorul PSD Trifor Belacurencu, susţine că prin eliminarea prevederii privind reducerea vârstei de pensionare pentru mamele din categoria amintită “nu s-a ţinut cont de faptul că femeile care au rămas însărcinate şi au născut până în luna octombrie a anului 1990 au fost nevoite să ducă sarcina la termen, deoarece nu existau măsuri legale de întrerupere a sarcinii sau de contracepţie”.
În expunerea de motive semnată de senatorul Trifor Belacurencu se arată că prin poiectul de lege depus la Senat “se repară o nedreptate făcută femeilor din România prin adoptarea Legii nr. 263/2010”.