Gripa sezonieră este un ucigaş ascuns, întrucât, din cauza complicaţiilor acesteia, mor în fiecare an zeci de persone, chiar şi tineri, deşi ar fi avut ca soluţie de salvare vaccinarea, a declarat, miercuri, Victoria Aramă, de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase “Matei Balş”.
“Vedem sutele de cazuri de gripă complicate care ajung la Matei Balş, dar şi zeci de decese, ale pacienţilor noştri. Când vezi un pacient tânăr, o gravidă, care mor, atunci conştientizezei ceea ce se întâmplă. Pacienţii internaţi cu forme severe care mor şi puteau să trăiască ar trebui mediatizaţi. Dar, din păcate se mediatizează greşit, adică reacţiile adverse, care nu sunt grave, acţiune care nu este benefică”, a spus prof. dr. Victoria Aramă, la dezbaterea cu tema “Vaccinarea în România – act de prevenţie obligatoriu sau recomandat?”, organizată de Asociaţia Pro Imunizare, în parteneriat cu Societatea Română de Microbiologie şi cu sprijinul Biroului OMS România.
Ea a mai arătat că “gripa are o faţă nevăzută foarte mare”, pe lângă cazurile severe care ajung la spital şi decese, înregistrându-se costuri colaterale legate de absenteism şi altele.
Potrivit lui Aramă, efecte adverse ale vaccinării sunt minime şi tranzitorii pentru vaccinul gripal, existând contraindicaţii, deja cunoscute, ca de exemplu în cazul alergiilor severe la proteina de ouă sau neomicină.
Pe de altă parte, spune medicul, vaccinarea este aceea care salvează annual zeci de mii de vieţi, mai ales în cazul celor cu diabet sau cu boli cardiace.
Oana Falup Pecurariu, de la Spitalul Clinic de Copii Braşov, a precizat că între 15 şi 30 la sută dintre copii iau boala de la grădiniţă sau de la şcoală şi 70 la sută dintre îmbolnăviri sunt transmise de copii în familie.
La rândul său, dr.Valeria Herdea, preşedintele Asociaţiei Române pentru Educaţie Pediatrică în Medicina de Familie (AREMPF), a ţinut să avertizeze că prevenţia rămâne unul dintre factorii de bază, indiferent de vârstă, pentru prevenirea bolilor grave cauzate de gripă şi complicaţiile acesteia.