Numărul necesar de vaccinări pentru a preveni răspândirea gripei ar fi de aproximativ trei milioane de doze în România, însă, în realitate, nu se vaccinează mai mult de 500.000 de persoane la risc, a declarat miercuri, la Forumul naţional “Stop gripa”, fostul secretar de stat în Ministerul Sănătăţii şi actual preşedinte al Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila.
Rafila a spus că, în ultimii ani, rata de vaccinare a scăzut semnificativ în România, însă, din punct de vedere al achiziţiei, scăderea numărului de doze nu reflectă lispa de interes a MS, ci scăderea lipsei de interes a populaţiei în ce priveşte vaccinarea antigripală.
“În anul 2008, am avut 2,7 milioane de doze, a fost vârful de vaccinare în România. Apoi am început un trend descendent şi am ajuns în situaţia să înregistrăm, pentru al doilea an consecutiv, o achiziţie şi vaccinare gratuită de 500.000 de doze. Un minim care să protejeze şi să împiedice o răspândire a cazurilor de gripă este de circa trei milioane de doze pentru România.”, a mai spus Alexandru Rafila, la dezbaterea cu tema “Vaccinarea în România – act de prevenţie obligatoriu sau recomandat?”, organizată de Asociaţia Pro Imunizare, în parteneriat cu Societatea Română de Microbiologie şi cu sprijinul Biroului OMS România.
Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie a precizat că, practic, vaccinarea gripală este recomandată oricărui copil după vârsta de şase luni şi oricărui adult.
Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie a explicat că pe lista prioritară se găsesc femeile însărcinate, copiii cu vârsta între zero şi cinci ani, vârstnicii, persoanele cu boli cronice, profesioniştii din domeniul sănătăţii.
Vaccinarea este recomandată înaintea debutului circulaţiei virusului gripal, respectiv în luna octombrie, şi trebuie continuată cât timp virusul este activ în comunitate. Specialistul a mai spus capentru persoanele cu boli cronice, beneficiile vaccinului antigripal sunt enorme.
Preşedintele Asociaţiei PRO Imunizare, dr. Anca Drăgănescu, a arătat că vacinarea este extrem de importantă, mai ales că datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că 2,1 milioane de decese sunt cauzate, anual, de boli care ar fi putut fi prevenite prin imunizare, iar aproximativ 1,4 milioane de decese se înregistrează în rândul copiilor care au sub cinci ani.
Anca Drăgănescu a mai spus că abordarea terapeutică a cazurilor grave de gripă implică, de cele mai multe ori, echipe multidisciplinare şi aceste cazuri impun eforturi considerabile pentru salvarea pacienţilor, iar rezultatele, din nefericire, nu sunt întotdeauna cele dorite, pentru că pacienţii supravieţuiesc, dar cu sechele importante, iar în unele cazuri nu se mai poate face nimic.
“Ministerul Sănătăţii a achiziţionat 500.000 doze de vaccin gripal pentru imunizarea gratuită a persoanelor cu risc crescut de îmbolnăvie, campania de vaccinare urmând să înceapă după 15 octombrie.
Citeste si: Complicatiile gripei omoara anual zeci de persoane