educatieBugetul pentru educaţie se va închide, anul acesta, cu 4 % din PIB, în timp ce în cazul cercetării a fost solicitată o creştere cu 50 la suta a procentului din PIB alocat acestui segment, a anunţat, luni, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, la dezbaterea “Educaţia 2018”.

“Întotdeauna am fost de părere că o educaţie de calitate fără resurse financiare este greu de imaginat şi sigur că dorim creşterea bugetului. Încercăm să promovăm această creştere atât la nivelul educaţiei, cât şi la nivelul cercetării. Sindicatele au cerut 4,5% din PIB pentru educaţie în anul 2016. Am avansat o solicitare de creştere cu 50 la sută a bugetului cercetării. Ne închidem anul acesta la cercetare pe 0, 24% din PIB pe resurse alocate de la buget şi pe 0,14% din PIB pentru resurse private atrase în cercetare. Avem ca obiectiv 1% pentru 2020”, a spus Ministrul Educaţiei, prezent, luni, la dezbaterea “Educaţia 2018”, organizată cu ocazia Zilei Mondiale a Educaţiei, la Colegiul Naţional “Sf. Sava”.

Sorin Cîmpeanu a mai precizat că va fi anunţat ulterior şi calendarul majorărilor salariale în educaţie. Potrivit Mediafax.ro, ministrul a mai menţionat că în educaţie sunt extrem de multe probleme, dar pot fi avute şi rezultate pe măsura aşteptărilor. De asemenea, în ceea ce priveşte proiectul de lege al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu a menţionat că Ministerul a iniţiat şi a organizat o primă rundă de consultări la care au participat sindicatele.

Ministrul a vorbit, în cadrul dezbaterii, şi despre Bursele FLEX, arătând că un număr important de copii vor putea să îşi deruleze activitate în întregime în SUA.

“Este vorba de leadership. Sunt eligibili copii care sunt născuţi între 1999 şi 15 iulie 2001. Sunt criterii de selecţie, să fie vorbitori de limbă engleză. Prin acest proiect un număr important de copii vor putea să îşi deruleze activitate în întregime în SUA, prin finanţarea structurilor americane. Este o oportunitate importantă pentru copiii români de a studia în SUA”, a spus Sorin Cîmpeanu.

De asemenea, Sorin Cîmpenu a mai spus că este nevoie de susţinere pentru schimbarea legislaţiei privind reglementarea manualelor ca bun de interes naţional şi nu ca un bun de orice altă natură.

Dezbaterea de luni, a fost organizată de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret“ şi Federaţia Naţională Sindicală “Alma Mater” şi a avut printre participanţi parlamentari, părinţi, profesori, elevi şi studenţi.

Temele de dezbatere au fost: reforma politicilor de resurse umane, depolitizarea funcţiilor de conducere, de îndrumare şi control, reforma curriculară, finanţarea învăţământului şi cercetării, stabilirea legislaţiei în domeniul învăţământului şi integrarea europeană a învăţământului superior românesc.