Un grup de cercetători britanici a anunțat miercuri că a primit permisiunea să lanseze anul viitor primul test clinic de transplant de uter în Marea Britanie, care ar urma să fie efectuat pe zece femei. Aprobat de o comisie a Imperial College (universitate londoneză), testul va fi efectuat de cercetători ai organizației Womb Transplant UK și va costa circa 500.000 de lire sterline, transmite AFP, citat de Agerpres.ro.
Dr Richard Smith, care conduce echipa, speră să urmeze astfel exemplul Suediei, țară în care o femeie a născut anul trecut după ce a fost supusă unei grefe de uter. “Fără îndoială transplantul este o opțiune viabilă pentru aceste femei care nu au altfel nicio șansă să își poarte propriul copil”, arată el într-un comunicat.
Womb Transplant UK afirmă că a primit câteva sute de cereri din partea unor candidate la acest tip de grefă, dar vor fi reținute numai zece, în funcție de criterii foarte stricte: să aibă între 25 și 38 de ani, să fie angajate într-o relație de cuplu stabilă și să fie sănătoase.
Înainte de începutul testelor, embrionii vor fi formați in vitro și apoi congelați. Femeile vor fi supuse ulterior unei operații care va dura circa șase ore și în cursul căreia vor primi transplantul. Ele vor urma timp de un an un tratament medical pentru a evita respingerea grefei. În cele din urmă vor fi inseminate, iar copiii vor fi aduși pe lume prin cezariană pentru ca uterul mamelor să nu fie supus stresului nașterii. Organele vor proveni de la donatoare în stare de moarte cerebrală, însă menținute în viață.
La șase luni după ce vor naște, fiecărei femei i se va propune o nouă sarcină. În caz de refuz, medicii vor efectua o histerectomie pentru a reduce riscurile legate de tratamentele medicale.
În funcție de rezultate, primul bebeluș britanic conceput în acest fel s-ar putea naște la sfârșitul lui 2017 sau la începutul lui 2018. Potrivit Womb Transplant UK, circa o femeie din 5.000 se naște fără uter în Marea Britanie.
In 2014, o femeie din Suedia a născut un bebeluş sănătos după ce a suportat un transplant de uter în 2013 şi este considerată “eroina” unei premiere mondiale în medicină şi, în special, în lupta contra infertilităţii.
Mama, a cărei identitate nu a fost dezvăluită, este o suedeză în vârstă de 36 de ani care, din cauza unei malformaţii genetice, s-a născut fără uter, raportează prestigioasa revistă medicală britanică The Lancet, care a publicat sâmbătă un articol despre această reuşită a medicilor suedezi.
Deşi a născut prematur, femeia a adus pe lume în luna septembrie un băieţel sănătos, care a avut la naştere greutatea de 1,7 kilograme, după o sarcină de 31 de săptămâni.
Înainte de reuşita medicilor suedezi, au fost făcute şi alte tentative de transplant, cu utere prelevate de la donatoare vii sau decedate, însă toate acele tentative au eşuat.
Prima dintre ele, în Arabia Saudită, în anul 2000, a eşuat după trei luni de sarcină, întrucât uterul pacientei s-a necrozat. O altă tentativă, în Turcia, în 2011, realizată cu ajutorul unui uter provenind de la o donatoare decedată, a permis obţinerea unei sarcini viabile, însă aceasta s-a încheiat printr-un avort.